Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ferusa, údajného bossa Nitry, oslobodili spod obžaloby: Rozhodnutie ešte nie je právoplatné

Ľuboš Ferus Zobraziť galériu (2)
Ľuboš Ferus (Zdroj: TASR - Branislav Račko)

BANSKÁ BYSTRICA - Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici dnes oslobodil spod obžaloby dvojicu mužov, stíhaných s piešťanskou zločineckou skupinou “piťovci dva“. Ide o údajného šéfa skupiny nitrianskeho podsvetia Ľuboša F. a bývalého policajta Milana K., ktorých prípady Najvyšší súd SR vrátil na doplnenie dokazovania.

Podľa senátu sa nepodarilo preukázať, že sa stali skutky, za ktoré boli stíhaní. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa odvolal a zároveň vzniesol námietku zaujatosti voči členovi odvolacieho senátu Štefanovi Harabinovi.

Pôvodne prokurátor podal obžalobu na šestnástich obžalovaných okolo Miroslava Abraháma, nazývaných aj “piťovci dva“. Kládol im za vinu založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, vydieranie a iné trestné činy. Podľa obžaloby osemnásť skutkov spáchali obžalovaní v období od mája 2006 do augusta 2012 prevažne na západnom Slovensku. Traja sa ku skutkom priznali, ostatní vinu popreli. Medzi obžalovanými nebol pôvodný šéf piešťanskej skupiny Róbert Bíly. Ten po dohode s prokurátorom prijal trest osem rokov odňatia slobody nepodmienečne a svedčil proti kumpánom.

Po rozsiahlom dokazovaní 4. decembra 2016 senát ŠTS vyhlásil rozsudok, ktorým odsúdil trinásť členov skupiny a troch spod obžaloby oslobodil. Najvyšší trest 15 rokov väzenia a prepadnutie majetku uložil senát Ľubošovi F. Podľa rozsudku skupinu pomáhal založiť, stál v rámci nej na najvyšších pozíciách a bol zároveň podielnikom ziskov z trestnej činnosti. 

 

Ľuboš Ferus
Zobraziť galériu (2)
Ľuboš Ferus  (Zdroj: TASR - Branislav Račko)

Tresty vo výške osem rokov a rovnako prepadnutie majetku vymeral súd Matúšovi Šelestiakovi a Pavlovi Vašíčkovi. Expolicajtovi Milanovi K. uložil súd trest štyri roky a šesť mesiacov. Vinným ho uznal z trestných činov prijímania úplatku a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Spod obžaloby v tejto veci súd oslobodil Miroslava Abraháma. Ten je právoplatne odsúdený na 21 rokov väzenia za drogovú trestnú činnosť, ktorú páchal ako člen pôvodnej skupiny pod vedením Juraja Ondrejčáka, prezývaného Piťo.

Voči verdiktu sa odvolal prokurátor i niektorí obžalovaní. Odvolací senát Najvyššieho súdu SR vo veci rozhodol tak, že niektoré tresty potvrdil. V prípade Ľuboša F. a expolicajta Milana K. však označil odvolanie za odôvodnené a vec vrátil prvostupňovému senátu na doplnenie dokazovania. Na základe toho banskobystrický senát ŠTS predvolal na lavicu svedkov Matúša Šelestiaka, ktorý vinu priznal hneď na prvom pojednávaní so skupinou. Svedkom sa stal aj Róbert Bíly, ktorý rovnako priznal vinu a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste.

Obhajoba vyhlásila, že ide o svedkov kajúcnikov so snahou kriminalizovať tak Ľuboša F. ako aj Milana K. Tí obaja vinu popierajú a svedkov, ktorých eskortovali na súd z výkonu trestu, označili za univerzálnych, pretože sa vyskytujú aj v ďalších konaniach so snahou získať u orgánov činných v trestnom konaní isté úľavy. Obžalovaní poukazovali na niektoré výpovede Šelestiaka a Bíleho, spochybňujúce ich vierohodnosť aj ich listovú komunikáciu vo väzení o tom, ako budú vypovedať.

Ľuboš F. bol stíhaný za zločin založenia a podporovania zločineckej skupiny a za podielnictvo, lebo mal dostať od Bíleho 1 500 eur, pochádzajúcich z vydierania. Expolicajta žalovali za zneužitie právomoci verejného činiteľa a korupciu. Bíly totiž tvrdil, že policajtovi dal päťsto eur za informácie, ktoré posunul skupine. A Šelestiak to dosvedčil tak u Ľuboša F. ako aj u Milana K. Iné dôkazy však proti obžalovaným neboli a preto ich súd spod obžaloby oslobodil. Podľa Ľuboša F. je Bíly svedkom ako bol Ján Krajčík. Ten tiež vypovedal vo viacerých kauzách, ale nakoniec ho odsúdili za krivé svedectvo na nepodmienečný trest a za podiel na vražednom výbuchu firmy Euromont v Topoľčanoch na doživotie.

Viac o téme: Ľuboš FerusMilan K.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu