Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Zatiaľ nie je známe, či listeria v českom syre prekročila normu

ILUSTRAČNÁ FOTOGRAFIA
ILUSTRAČNÁ FOTOGRAFIA

BRATISLAVA - Slovenskí hygienici zatiaľ nevedia potvrdiť, či výskyt zdraviu nebezpečnej baktérie listeria v českom syre Niva Pilos prekročil povolenú normu. Kontrolóri objavili syr v predajni Lidl v bratislavskej Dúbravke.

Výrobok stiahli z obehu a odporučili spotrebiteľom, aby ho nekonzumovali. Český výrobca, spoločnosť Madeta, sa voči informáciám o škodlivosti jej syra ohradila.

"Výsledky stanovenia konkrétneho množstva Listerie monocytogenes v uvedenom výrobku budú známe v pondelok," uviedol dnes riaditeľ Úradu verejného zdravotníctva Ivan Rovný. Podľa európskych noriem môže byť v jednom grame takéhoto výrobku do sto kolónií baktérie.

Kontrolóri odobrali zo syra päť vzoriek. "V každej z nich bola zistená prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Listeria monocytogenes," dodal Rovný. Syr bol s dátumom spotreby do 12. februára 2007.

Spoločnosť Madeta odmietla, že by ich výrobky boli zdraviu škodlivé. Madeta ako i Lidl sa okrem iného bránili práve normami, ktoré povoľujú, že vo vzorke syra môže byť najviac 100 kolónií baktérie, a prekročenie tejto hranice hygienici zatiaľ nepotvrdili.

"Dodávame na trh výrobky kvalitné, zdravotne bezchybné a vyhovujúce všetkým normám ČR a EÚ," reagoval dnes riaditeľ firmy Milan Teplý.

Listeria monocytogenes spôsobuje ochorenie listerióza, ktoré môže byť životu nebezpečné najmä pre deti, tehotné ženy a starších ľudí alebo pre ľudí so zníženou imunitou. Zdravého dospelého človeka by podľa odborníkov nemala ohroziť. V minulom roku sa však listerióza vo väčšej miere rozšírila v Česku a usmrtila viac ako desať ľudí. Práve preto začali po nebezpečnom mikroorganizme pátrať aj slovenskí kontrolóri.

Listerióza sa na Slovensku podľa riaditeľa ÚVZ vyskytuje len sporadicky a obyčajne ide o ľahkú formu. V roku 2005 sa vyskytlo päť ochorení u troch mužov a dvoch žien. Vlani zaznamenal úrad do začiatku decembra šesť prípadov ochorenia. Štyri z nich mali ťažký priebeh, pričom jeden človek umrel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu