Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ďalšie nešťastie v Novákoch: Mužovi (36) vybuchol granát, poranil mu hlavu, brucho a ruky

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok

TRENČÍN – Pri výbuchu granátu v centre testovania munície Vojenského útvaru Martin, v pracovisku Nováky utrpel 36-ročný muž rozsiahle poranenia. Hospitalizovali ho v nemocnici v Bojniciach.

Ako informovala trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová, granát mužovi vybuchol v ruke počas skúšky funkčnosti v strelnici. Na mieste zasahovali záchranári: "Na mieste sme ošetrili 36-ročného muža. Previezli sme ho do nemocnice v Bojniciach s poranením brucha, hlavy a rúk. Našťastie bol pri vedomí," uviedol hovorca záchranárov Boris Chmel. Záchranári ošetrili aj niekoľkých ľudí, ktorí boli pri výbuchu prítomní. Utrpeli šok.

„Polícia miesto dokumentuje a obhliada,“ povedala Antalová.

Podľa informácií zo zdroja blízkeho rezortu obrany by malo ísť v tomto prípade o granát, ktorý už prešiel prvotnou kontrolou. Tú robia röntgenovým zariadením. Kontroly nariadili po tragickej udalosti, keď začiatkom roka 2012 v muničnom sklade v Novákoch pri manipulácii s granátmi zahynul 43-ročný civilný zamestnanec z Nitrianskych Sučian a traja ľudia sa zranili. Granát, ktorý dnes explodoval, podľa spomínaného zdroja s veľkou pravdepodobnosťou bezpečnostnú poistku mal. Kontrolou už zistili tri granáty, ktorým poistky chýbali.

Granát, ktorý v minulosti odhalili, že nemal poistku, bol zo série, ktorú armáda reklamovala a neskôr jej opravené granáty vrátili do užívania. Séria univerzálnych ručných granátov URG-86 bola vyrobená v roku 1997 vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky. Pri skúškach tejto munície v roku 2006 sa zistili nedostatky. Niekoľko testovaných kusov nevybuchlo – zlyhala časová funkcia. Testované granáty boli bezpečné pre hádzajúceho, ale nespoľahlivé pre požadovanú funkciu. Na základe toho sa tieto granáty reklamovali u výrobcu. Podnik opravu 8 760 kusov munície urobil v rokoch 2008 až 2009. Skúška tejto série granátov bola v januári 2009. Skúška v júni 2011 preukázala vyhovujúce výsledky.

Ministerstvo obrany pre minuloročný tragický výbuch granátu zvýšilo bezpečnostné opatrenia a nariadilo skontrolovať granáty, pri ktorých je podozrenie, že môžu byť chybné. „Bez pyrotechnickej kontroly sú totiž nebezpečné pre akúkoľvek ďalšiu manipuláciu,“ uviedla v auguste hovorkyňa MO SR Martina Balleková. Ministerstvo v súvislosti s prvými dvoma nájdenými chybnými granátmi podalo ešte v máji tohto roka na generálnej prokuratúre oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich spáchaniu trestného činu. Rezort obrany predovšetkým žiadal preveriť, či nebol spáchaný trestný čin všeobecného ohrozenia.
Dočasný zákaz používať granáty URG-86 a manipulovať s nimi v celých ozbrojených silách vrátane zahraničných operácií platí od tragickej udalosti, ktorá sa stala počas inventarizácie skladových zásob. Opätovné používanie granátov bude možné až po kontrole viac ako 70-tisíc kusov, ktoré sú v zásobách Ozbrojených síl SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu