Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prasacia chrípka má v Trenčianskom kraji dve obete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TRENČÍN – Dva ľudia zomreli v Trenčianskom kraji na vírus prasacej chrípky A(H1N1) 2009. Prvým bol starší muž, o druhom úmrtí poskytli zdravotníci len stručnú informáciu.

Muža (56) 13. februára prijali na pľúcnom oddelení považskobystrickej nemocnice. Na druhý deň ho preložili na iné oddelenie s príznakmi chrípky. Po výteroch z nosa a hrdla mu zistili kmeň vírusu A (H1N1).

Ako informovala zástupkyňa regionálneho hygienika Martina Mutalová, pacient mal viacero rizikových faktorov, medzi inými aj hypertenziu. Zomrel v piatok 18. februára. Proti vírusu prasacej chrípky nebol očkovaný.

Prvá obeť prasacej chrípky mala ťažký zápal pľúc a rovnako nebola proti vírusu očkovaná, k jej prípadu však neuviedli žiadne ďalšie podrobnosti ani dútum úmrtia. 

Chrípka vyvolaná vírusom A H1N1 je akútne vírusové ochorenie dýchacích ciest. Jej príznaky sú podobné ako u sezónnej chrípky, čím sa od nej nedá odlíšiť. Ide o vysokú teplotu, triašku, bolesti hlavy, svalov, bolesť hrdla, extrémnu únavu, môžu sa pridružiť aj vracanie a hnačky. Ľudia sa proti prasacej chrípke môžu chrániť zaočkovaním. Pomáha taktiež aj posilňovanie imunitného systému, šport, vitamíny a vyhýbanie sa preplneným priestorom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu