Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Výkup pozemkov pod infraštruktúru pre Hyundai/Kia sa môže začať

BRATISLAVA - Výkupu pozemkov pod infraštruktúru pre nový závod automobilky Hyundai/Kia pri Žiline už nič nebráni. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla šéfka petičného výboru Margita Mravcová, po tom, čo právni zástupcovia dali v nedeľu pokyn na predaj pozemkov, vlastníci prestávajú strážiť svoje parcely a začali podpisovať splnomocnenia na predaj pozemkov pod infraštruktúru.

"V súčasnosti už podpísalo súhlas na predaj pozemku približne z 500 majiteľov 150 a priebežne sa hlásia ďalší," povedala Mravcová. Prostredníctvom svojich právnikov budú predávať svoje pozemky najprv majitelia, ktorí vlastnia len parcely pod infraštruktúru. "Potom prídu na rad aj majitelia, ktorí žiadali doplatenie sumy za pozemky pod nový závod a vlastnia aj pozemky pod infraštruktúru," dodala Mravcová.

Cena pozemku pod infraštruktúru sa podľa nej pohybuje v rozpätí od 216 Sk do 516 Sk za meter štvorcový. Konateľ spoločnosti Žilina Invest, ktorá realizuje celý projekt investície Hyundai/Kia, Juraj Čermák na otázku aká je momentálna situácia ohľadom výkupu pozemkov pod infraštruktúru odpovedal pre agentúru SITA "zatiaľ žiadna".

Majitelia pozemkov pod závodmi, ktorí odmietli predať pozemky pod infraštruktúru zinkasujú od štátu 805,7 mil. Sk ako doplatok ceny. Za meter štvorcový svojho pozemku tak dostanú 350 Sk. Za pozemky pod infraštruktúru pritom štát doplatí 425,7 mil. Sk a za pozemky pod závodmi zvyšných 380 mil. Sk. Vláda o tom rozhodla 14. septembra.

Doplatenie je podmienené aj vydaním písomného čestného vyhlásenia každého z vlastníkov o tom, že podporuje realizáciu projektu, súhlasí s doterajším priebehom prác a so zastavením všetkých prebiehajúcich súdnych a iných konaní, ktoré bránia riadnej výstavbe infraštruktúry, a že mu doteraz nevznikla v tejto súvislosti žiadna škoda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu