Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hlavný hygienik vyzýva na očkovanie proti H1N1

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Na očkovanie proti pandemickej chrípke vyzýva obyvateľov Slovenska hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Oddnes je očkovanie pandemickou vakcínou prístupné pre všetkých záujemcov. Dovezená vakcína Panenza proti pandemickej chrípke bola doteraz určená pre osoby v najvyššom riziku nákazy, teda pre tehotné ženy, dospelých so závažnými chronickými ochoreniami, deti od šesť mesiacov a dorast so závažnými chronickými ochoreniami a tiež pre osoby zabezpečujúce chod hospodárstva a verejného života.

Distribúcia vakcíny Panenza všeobecným lekárom priebežne pokračuje. Tí, čo sa chcú zaočkovať, musia svoj záujem najprv ohlásiť svojmu lekárovi. Ako ďalej informoval hygienik, "ide o mimoriadne odporúčané očkovanie, ktoré chráni pred ochorením a pred nebezpečenstvom vzniku vážnych komplikácií pri ochorení spôsobenom pandemickým vírusom A(H1N1) 2009. Pandemická vakcína Panenza je neživá očkovacia látka, ktorá obsahuje štiepený vírus chrípky A/California/7/2009 (H1N1) 2009. Aplikuje sa do svalu ramena, u malých detí do stehenného svalu. Očkovacia látka je účinná a bezpečná."

Hlavný hygienik SR Ivan Rovný ďalej vo svojom vyhlásení zdôrazňuje, že pandémia chrípky nie je sezónnou záležitosťou a nie je ohraničená ukončením bežnej chrípkovej sezóny. Riziko trvá počas celého roka a je možný vznik ďalších pandemických vĺn. "Očkovanie pandemickou vakcínou je optimálnou a najefektívnejšou prevenciou proti pandemickej chrípke," dodáva sa vo vyhlásení. Agentúru SITA o vyhlásení hlavného hygienika informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.

Ku koncu januára sa prasacou chrípkou na Slovensku od potvrdenia prvého prípadu takzvanej pandemickej chrípky nakazilo 1 176 osôb. Celkovo u nás zomrelo 48 ľudí, ktorí mali vírus.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu