Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Jim Carrey: Bol som po krk v žumpe

Jim Carrey
Jim Carrey

Komik JIM CARREY (42) má strelené nápady aj v reálnom živote. Napríklad neschvaľuje dcérinho priateľa preto, lebo je vyšší a silnejší ako on.

Má Joel zo snímky Večný svit nepoškvrnenej mysle niečo spoločné s Jimom Carreym?

- Má veľa spoločného s mnohými ľuďmi a to sa mi na scenári páčilo. Na svete azda niet nikoho, kto by sa nezapodieval nepríjemnými zážitkami z minulosti. Pre mňa tento film znamenal obrovskú výzvu, pretože som musel vyjadriť asi najrozsiahlejšiu škálu pocitov vo svojej kariére.

Ak by bola možnosť dať si vymazať nepríjemné spomienky, na čo by ste rád zabudli?

- Nemám v hlave nič, čoho by som sa chcel zbaviť. Sú tam síce spomienky na časy, keď som trčal po krk v žumpe plnej problémov. Je to už za mnou, ale nechcem na to zabudnúť. Podobne ako vo Večnom svite verím v nedokonalosť človeka. Bez nej by bol svet nudný.

A čo tak bolesť?

- Bolesť mi neprekáža, je to môj kamoš. Za priateľa považujem aj svoj vlastný tieň.

Ako sa vám spolupracovalo s režisérom Michaelom Gondrym?

- Je neuveriteľný, takého človeka často nestretnete. Jeho nápady sú originálne a geniálne. Škoda, že neprišli na um skôr mne. (smiech)

Táto snímka je odlišná od „živočíšnych“ komédií, pre vás takých typických. Nemáte strach, že tým Večný svit utrpí?

- Podobné otázky dostávam často a odpovedám na ne stále rovnako – film si divákov istotne nájde. Nikdy som nenakrúcal snímku iba pre určitú skupinu. Robím si svoju prácu, ako najlepšie viem a skôr ako vysoké tržby ma zaujíma, či je projekt zaujímavý, originálny a či mi niečo dá.

Ste mimoriadne energický. Máte aj pokojnejšiu, tichšiu stránku?

- Určite, často meditujem a milujem ticho. No teraz sa už tažko hľadá. Preto som si nedávno kúpil pozemok v zastrčenom kúte Kanady. Je tam nádherne ticho a keď tam prídem, som ticho aj ja.

Vaša dcéra Jane je už takmer dospelou ženou. Aký máte vzťah?

- Vynikajúci a čím je staršia, tým viac si rozumieme. Keď bola malá, tak pri zmienke o mojej práci iba prevracala oči, pretože ostatné deti si z nej kvôli mne uťahovali.

Dávate jej rady do života?

- Mám iba jednu dcéru, takže neoplývam bohvieakými rodičovskými skúsenosťami a často neviem odpovedať na jej otázky. Ale dôležité je, aby deti mali pocit, že rodičom na nich záleží. Snažím sa jej tiež vštepiť, aby sa slobodne rozhodovala, no musí vždy pamätať na to, že dôsledok sa nebude týkať iba jej, ale aj všetkých ľudí, ktorí ju milujú.

Už má priateľa?

- Áno, má tiež 17 rokov ako Jane, meria 190 centimetrov a pravdepodobne ešte porastie. Pritom som jej výslovne zakázal, aby chodila s chlapcami, ktorí by mi mohli nakopať zadok!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu