Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň tristodeväťdesiaty (19. marca 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Najmenej dvaja ľudia prišli o život a osem ďalších utrpelo zranenia pri ruskom ostreľovaní východoukrajinského mesta Kramatorsk, oznámil šéf doneckej oblastnej správy Pavlo Kyrylenko. Rusi podľa neho pri ostreľovaní použili kazetovú muníciu, vystreľovanú z raketometov. Zasiahli park a pohrebníctvo, poškodili asi desať domov. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 351

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 388 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:48 V Chersonskej oblasti vyhodili do vzduchu auto veliteľa čaty ruskej hliadkovej a kontolnej jednotky.

21:40 Rusko počas vojny poškodilo alebo zabavilo viac ako 1700 hasičských áut, stovky hasičských staníc. Časť týchto stratených aktív poškodilo ostreľovanie a zvyšok zabavila ruská armáda v okupovaných oblastiach, uviedol šéf štátnej pohotovostnej služby Serhii Kruk.

20:13 Všetky deti spolu s rodičmi boli evakuované z frontového mesta Chasiv Yar v Doneckej oblasti. Informovalo o tom vedenie mesta.

19:20 Vladimir Putin povedal, že sa rozhodol spustiť rozsiahlu inváziu na Ukrajinu v roku 2022 a nie skôr, pretože čakal, kým bude Rusko pripravené na rozsiahlu vojnu vojensky a ekonomicky.

19:00 Traja civilisti boli v nedeľu zabití a dvaja ďalší utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní dediny Kamianske v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. V príspevkoch v aplikácii Telegram o tom informovala prokyjevská oblastná administratíva, na ktorú sa odvolal portál britského denníka The Guardian. Administratíva uviedla, že ruský "cynický útok" cielil na bytovú budovu v dedine Kamianske v okrese Vasylivka. Príspevok zároveň upozorňoval obyvateľov, aby opustili nebezpečné oblasti.

17:58 Ruská stíhačka sa pokúsila zostreliť ukrajinský Bayraktar( bezpilotné bojové leietadlo) nad Čiernym morom, no nepodarilo sa mu to.

17:05 V obci Bakinskaja v Krasnojarskom kraji na juhozápade Ruska sa napriek odporu miestnych úradov uskutočnil pohreb žoldnierov súkromnej armády zvanej Wagnerova skupina. Na svojom webe o tom informovala ruská redakcia BBC.

16:35 Členské štáty EÚ, ktoré vyrábajú muníciu pre Ukrajinu, čelia nedostatku strelného prachu, plastických trhavín a TNT, informoval denník Financial Times.

16:20 Fotografie zničeného Mariupolu.

15:15 Súd odsúdil ruského splnomocnenca na 15 rokov väzenia. Súd v Záporoží odsúdil v neprítomnosti Oleksandra Saulenka, šéfa ilegálnej ruskej okupačnej správy v meste Berdiansk v Záporožskej oblasti, na 15 rokov väzenia.

14:30 Pápež František v nedeľu tisíckam veriacich na Námestí sv. Petra vo Vatikáne pripomenul nutnosť nezabudnúť a modliť sa za "utrápený ľud Ukrajiny, ktorý naďalej trpí" v dôsledku vojnových zločinov. Pápež počas uplynulých mesiacov opakovane pri verejných vystúpeniach vyzýval na modlitby za Ukrajinu, výraz "vojnové zločiny" však zvyčajne nespomína.

14:10 Prekvapivá návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol sa odohrala v noci, "ako sa na zlodeja patrí", uviedlo v nedeľu v reakcii ukrajinské ministerstvo obrany. "Tak, ako sa na zlodeja patrí, navštívil Putin Mariupol pod rúškom noci. Po prvé, je to bezpečnejšie. Ďalej, tma mu umožňuje zvýrazniť to, čo chce ukázať; a udržuje mesto, ktoré kompletne zničila jeho armáda, ako aj pár jeho preživších obyvateľov, ďaleko od zvedavých očí," uviedlo ministerstvo obrany v Kyjeve na sociálnej sieti Twitter.

13:10 Na Donbase bol vážne zranený český dobrovoľník, ktorý v rámci projektu Phoenix pomáha na východnej Ukrajine s ošetrovaním vojakov na fronte. Zasiahol ho šrapnel, uviedli zástupcovia Phoenixu na sociálnych sieťach. Jeho stav je podľa nich stabilizovaný, zranenia sú ale vážne. Rieši preto jeho prevoz do Českej republiky. České ministerstvo zahraničia dopoludnia uviedlo, že aktuálny zdravotný stav zraneného jeho prevoz do vlasti neumožňuje.

 

Jeden z našich statečných mediků-dobrovolníků byl na Donbase zasažen šrapnelem. Momentálně je jeho stav stabilizovaný,...

Posted by Project Phoenix on Saturday, March 18, 2023

12:35 Exilové vedenie juhoukrajinského mesta Mariupol kritizovalo v nedeľu návštevu ruského prezidenta Vladimira Putina v tomto prístave, informuje o tom správa agentúry AFP.

11:50 Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak privítal zatykač Medzinárodného trestného súdu (ICC) na ruského prezidenta Vladimira Putina, informuje o tom nedeľňajšia správa agentúry PAP

11:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvalil sankcie na vyše 440 osôb a firiem z Ruska, Iránu a Sýrie. Medzi sankciovanými osobami je aj Moskvou podporovaný sýrsky prezident Bašár Asad, informovala v nedeľu agentúra DPA.

11:00 Hovorí sa o príchode do Kakhovky. Predtým ozbrojené sily Ukrajiny zasiahli miesto útočníkov.

10:40 Nemecko bude musieť zatknúť Putina, ak vstúpi na nemecké územie a ak Medzinárodný trestný súd požiada zmluvné štáty o výkon, uviedol tamojší minister spravodlivosti Marco Buschmann.

9:50 Dvaja ľudia zahynuli a desať ďalších utrpelo v sobotu zranenia počas ruského ostreľovania mesta Kramatorsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Tamojší gubernátor Pavlo Kyrylenko obvinil Moskvu, že pri najnovšom útoku na Kramatorsk použilo kazetové bomby. Terčom útokov sa podľa Kyrylenka stal mestský park a "desiatky obytných domov" zostalo poškodených. Informuje o tom správa denníka The Guardian.

9:30 Komparzisti v Mariupole ďakujú Putinovi za „oslobodenie“ mesta.Toto je nejaký druh trollu?

8:42 Na Donbase bol vážne zranený český dobrovoľník, ktorý v rámci projektu Phoenix pomáha na východnej Ukrajine s ošetrovaním vojakov na fronte. Zasiahol ho šrapnel, uviedli zástupcovia Phoenixu na sociálnych sieťach. Jeho stav je podľa nich stabilizovaný, zranenia sú ale vážne. Rieši preto jeho prevoz do Českej republiky.

Dobrovoľní vojaci oddychujú v úkryte na svojich pozíciách neďaleko Bachmutu
Zobraziť galériu (4)
Dobrovoľní vojaci oddychujú v úkryte na svojich pozíciách neďaleko Bachmutu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

8:20 Kancelária prezidenta Zelenského zverejnila video, ktoré zhŕňa, prečo vojna na Ukrajine nie je obyčajným konfliktom.

7:00 Ukrajinské sily odrazili 18. marca 83 ruských útokov, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Ruské jednotky viedli ofenzívy na Lyman, Bakhmut, Avdiivka, Marinka a Šachtarsk.

6:00 Ruský prezident Vladimír Putin navštívil okupované ukrajinské mesto Mariupol. Do strategického prístavu, ktorý Rusko po tuhých bojoch ovládlo vlani v máji, priletel vrtuľníkom nedlho po tom, čo v sobotu navštívil polostrov Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Putin podľa agentúry TASS zavítal aj do Rostova na Done na juhozápade Ruska, kde sa set s náčelníkom generálneho štábu Valerijom Gerasimovom, ktorý velí ruským silám na Ukrajine.

Putin na návšteve Krymu
Zobraziť galériu (4)
Putin na návšteve Krymu  (Zdroj: SITA/Sputnik, Kremlin Press Service Pool Photo via AP)

Ide o prvú cestu ruského vodcu do prístavného mesta na juhu Ukrajiny, ktoré Moskva dobyla po dlhom obliehaní. Putin bol v sobotu na Krymskom polostrove pri príležitosti deviateho výročia jeho anexie.

Civilisti opäť obeťami

"Schválne ostreľujú mesto a snažia sa zabiť čo najviac civilistov," vyhlásil Kyrylenko na adresu Rusov podľa listu Ukrajinska pravda. "Za všetky zločiny sa budú zodpovedať. Zatykač Medzinárodného trestného súdu na (ruského prezidenta Vladimira) Putina je prvý krok k spravodlivému potrestaniu, " dodal.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Terčom kazetovej munície vypálenej z ruských raketometov sa podľa gubernátora stalo aj mesto Kosťantinivka, kde zranenia po zásahu ústrednej tržnice utrpelo šesť ľudí. Paľba tiež poškodila desiatku súkromných domov, deväť výškových budov, školu, detský obchod, desiatku áut a garáže.

"Okupačné vojská teroristického štátu bojujú proti civilnému obyvateľstvu. Musíme ich zastaviť, silou ukrajinskej armády a úsilím celého civilizovaného sveta," zdôraznil Kyrylenko.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu