Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Po dvoch rokoch sa prezidentka Čaputová chystá opäť za pápežom: Pozrite si predchádzajúce stretnutia na FOTO

Prezidentka Zuzana Čaputová sa lúči s pápežom Františkom. Zobraziť galériu (8)
Prezidentka Zuzana Čaputová sa lúči s pápežom Františkom. (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Na návštevu Svätej zeme spojenú s audienciou u pápeža Františka odcestuje prezidentka Zuzana Čaputová v sobotu 10. decembra. Naposledy do Vatikánu zavítala v decembri 2020. Zloženie aktuálnej delegácie ani program ešte prezidentská kancelária nezverejnila. Hovorca Martin Strižinec však informoval, že bude rokovať aj so štátnym sekretárom Svätej stolice Pietrom Parolinom.

Pápež František a prezidentka Zuzana Čaputová v prezidentskom paláci predniesli svoje príhovory (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Prvú návštevu Vatikánu absolvovala Čaputová v pandemickom období. Do Svätej zeme niesla v decembri 2020 okrem iného aj 10-tisíc PCR testov z firmy biochemika Pavla Čekana, ktorý ju tiež sprevádzal. Okrem Svätého Otca sa stretla aj s emeritným kardinálom Jozefom Tomkom, ktorý tento rok v auguste zomrel v úctyhodnom veku 98 rokov. Rovnako ako to bude tentokrát, aj vtedy rokovala i so štátnym sekretárom Svätej stolice Pietrom Parolinom. Po oficiálnych stretnutiach vo Vatikáne pred dvomi rokmi prezidentka navštívila Baziliku sv. Klimenta, v ktorej položila kvety k hrobu sv. Cyrila.

Po dvoch rokoch sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Kancelária prezidenta SR)

Po dvoch rokoch sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Kancelária prezidenta SR)

Počas audiencie pozvala hlava štátu pápeža Františka na návštevu Slovenska. Tá sa uskutočnila minulý rok v septembri. Charizmatický najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi sa okrem Čaputovej stretol s ďalšími najvyššími ústavnými činiteľmi, ako aj so zástupcami židovskej a rómskej komunity. Zavítal do Bratislavy, Košíc a Prešova.

Galéria: Prezidentka Zuzana Čaputová počas návštevy pápeža Františka na Slovensku

Svoju cestu zavŕšil pápež František v Šaštíne, kde sa zúčastnil na svätej omši a predniesol aj homíliu. Jeho návšteva bola ešte poznačená pandémiou covidu, preto počas nej panovali dosť tvrdé protipandemické opatrenia. Napriek tomu dostať sa na omšu pod holým nebom v blízkosti Baziliky Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne bolo naozaj komplikované. Naživo ho chceli vidieť desaťtisíce ľudí. Samozrejme, nechýbala na nej ani prezidentka Čaputová.

Návšteva pápeža Františka v Šaštíne
Zobraziť galériu (8)
Návšteva pápeža Františka v Šaštíne  (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Po dvoch rokoch sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Hlava štátu určite nikdy nezabudne na rozlúčku s pápežom, ktorá bola o to dojemnejšia a osobnejšia, lebo jej v deň jeho odchodu zomrel milovaný otec. „Dnes som sa rozlúčila na letisku so Svätým Otcom. V duchu som ale so slzami kývala aj tomu svojmu. V pondelok ešte vnímal, keď som mu povedala, že mu pápež požehnal. Odišiel v pokoji, doma, v starostlivosti rodiny. Ďakujem za všetko, oci. V mene celej rodiny ďakujem za všetku prejavenú sústrasť,“ napísala vtedy na sociálnej sieti.

Po dvoch rokoch sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

Po dvoch rokoch sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Po dvoch rokoch sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Pred prvou návštevou Čaputovej vo Vatikáne bol na Slovensku pápež naposledy pred 17 rokmi. O to viac si jeho prijatie pozvania vážila. Neobvykle časté stretnutia svedčia o tom, že pápež František má k Slovensku a jeho prezidentke vrúcny vzťah.

Viac o téme: PápežPrezidentkaFrantišekVatikánZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu