Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

MIMORIADNE Benedikt XVI. umiera: Pápež vyzval veriacich, aby sa za neho modlili

Pápež František vyzval na modlitby za Benedikta XVI. Zobraziť galériu (2)
Pápež František vyzval na modlitby za Benedikta XVI. (Zdroj: TASR/AP)

VATIKÁN - Pápež František v stredu oznámil, že emeritný pápež Benedikt XVI. (95), ktorého zdravotný stav sa neustále zhoršuje, je "veľmi chorý", a vyzval veriacich, aby sa zaňho modlili.

"Chcel by som vás všetkých požiadať, aby ste sa osobitne pomodlili za emeritného pápeža Benedikta... Aby ste naňho pamätali, pretože je veľmi chorý, a prosili Pána, aby ho utešil a podporil," povedal František na generálnej audiencii vo Vatikáne.

Františkov predchodca Benedikt XVI. ako prvý pápež po šiestich storočiach v roku 2013 dobrovoľne odstúpil z funkcie. Vtedy 85-ročný Benedikt svoju abdikáciu odôvodnil pokročilým vekom a tým, že už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie povinností najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi. Teraz žije v ústraní vo Vatikáne.

Náhle zhoršenie stavu

Zdravie emeritného pápeža Benedikta sa v posledných hodinách v súvislosti s jeho vysokým vekom náhle zhoršilo. Informoval o tom dnes hovorca Vatikánu. Súčasný pápež František ho navštívil a vyzval veriacich, aby sa za Benedikta modlili. Stav deväťdesiatpäťročného bývalého pápeža neustále monitorujú lekári, podľa agentúry ANSA sa jeho zdravotný stav zhoršil už pred Vianocami.

Pápež František navštívil svojho chorľavejúceho predchodcu dnes dopoludnia ihneď po tom, čo na záver generálnej audiencie vyzval k modlitbám za duchovného, ktorý bol ako Benedikt XVI. hlavou katolíckej cirkvi v rokoch 2005 až 2013. Benedikt žije v kláštore Mašera. K modlitbám za Benedikta vyzvalo aj vedenie cirkvi v jeho rodnom Nemecku. "Myšlienkami som s emeritným pápežom," povedal agentúre DPA predseda nemeckej biskupskej konferencie Georg Bätzing.

"Rád by som vás všetkých požiadal o špeciálnu modlitbu za emeritného pápeža Benedikta, ktorý v tichosti podporuje cirkev. Pamätajme naňho. Je veľmi chorý a prosíme Pána, aby ho utešoval a podporoval v tomto svedectve lásky k cirkvi až do konca," povedal František v taliančine.

"Ohľadom zdravotného stavu emeritného pápeža... môžem potvrdiť, že v posledných hodinách došlo kvôli jeho vysokému veku k zhoršeniu. Situácia teraz zostáva pod kontrolou, neustále ju monitorujú lekári," uviedol vo vyhlásení hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

Agentúra ANSA s odkazom na nemenované dobre informované zdroje napísala, že Benediktovo zdravie sa rapídne zhoršilo už pred Vianocami a že za to mohli problémy s dýchaním.

Emeritný pápež Benedikt, občianskym menom Joseph Ratzinger, sa v roku 2013 stal prvým pápežom za zhruba 600 rokov, ktorý na svoju funkciu rezignoval. Odvtedy žije vo Vatikáne, kde po odchode z pápežskej stolice zasvätil život modlitbám a meditácii.

Ešte pred niekoľkými týždňami tí, ktorí mali príležitosť Benedikta vidieť, hovorili, že je po telesnej stránke veľmi krehký, ale jeho myseľ zostáva bystrá, uviedla agentúra Reuters. Jedna z posledných zverejnených fotografií bývalého pápeža bola urobená 1. decembra, keď sa zišiel s víťazmi teologickej ceny, ktorá je podľa neho pomenovaná. Po celý čas sedel a vyzeral nesmierne slabý, dodal Reuters.

Viac o téme: PápežChorýBenedikt XVI.František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu