Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNE Šokujúca správa pre našu ekonomiku: Volkswagenu hrozí odchod zo Slovenska!

Montážna linka Volkswagen v Bratislave. Zobraziť galériu (4)
Montážna linka Volkswagen v Bratislave. (Zdroj: TASR)

BERLÍN - Nemecká automobilka Volkswagen AG by mohla presunúť výrobu z Nemecka a východnej Európy. Dôvodom je pretrvávajúci nedostatok zemného plynu. Energetická kríza, ktorú rozpútala ruská invázia na Ukrajinu, môže teda ohroziť celý európsky priemysel.

Najväčšia európska automobilka Volkswagen uviedla, že pokiaľ sa v dohľadnej dobe nevyrieši problém s dodávkami plynu, bude nútená presunúť svoju výrobu mimo Nemecka a všetkých európskych krajín, ktoré sú závislé od ruskej energie. Automobilka má významné továrne v Nemecku, Českej republike a na Slovensku. Všetky tieto európske krajiny sú však odkázané na ruský plyn, informuje Bloomberg. 

"Z hľadiska strednodobých plánov sa zameriavame na väčšiu lokalizáciu, premiestnenie výrobných kapacít alebo technické alternatívy, podobné tomu, čo je už bežnou praxou v kontexte výziev súvisiacich s nedostatkom polovodičov a inými nedávnymi narušeniami dodávateľského reťazca," Geng Wu, Vo vyhlásení to uviedol šéf nákupu Volkswagenu. 

Časovaná bomba

Nedávne správy, že zásoby plynu v Nemecku dosiahli 90 percent, utíšili obavy z akútneho nedostatku pre tohtoročnú zimu. Krajina však čelí výzve, pretože bez pomoci Ruska sa zásoby vyčerpajú už na budúce leto.

MIMORIADNE Šokujúca správa pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Možný presun výroby 

"Juhozápadná Európa alebo prímorské krajiny na severe Európy, kde je lepší prístup k skvapalnenému zemnému plynu (LNG), by sa mohli v prípade zmeny výroby javiť ako správna alternatíva," uviedol hovorca Volkswagenu. Automobilka už prevádzkuje svoje závody v Portugalsku, Španielsku a Belgicku. Nemecká spoločnosť uviedla, že spravila všetky možné opatrenia, aby sa pripravila na nedostatok plynu pre túto zimu. Obáva sa však, že to nebude stačiť. 

"Politici musia obmedziť súčasnú nekontrolovanú explóziu cien plynu a elektriny. Postihne to najmä malé a stredne veľké podniky náročné na energie, ktoré budú nútené znížiť, prípadne až zastaviť svoju produkciu," povedal šéf Volkswagenu pre vonkajšie vzťahy Thomas Steg.

Viac o téme: PlynRuskoNemeckoBerlínVolkswagenEnergetická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu