Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Horskí záchranári mali plné ruky práce: Pomáhali turistovi pod Chlebom aj lyžiarovi pod Orlovou

Mužovi pomáhali horskí i leteckí záchranári Zobraziť galériu (3)
Mužovi pomáhali horskí i leteckí záchranári (Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba)

TERCHOVÁ - Vážne poranenie panvy utrpel v nedeľu dopoludnia po páde na turistickom chodníku pod Chlebom v Malej Fatre slovenský turista. Mužovi pomáhali horskí i leteckí záchranári. 

Záchranári požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov, ktorí následne zobrali vo Vrátnej jedného záchranára Horskej záchrannej služby (HZS) na palubu. Súbežne išla aj druhá skupina záchranárov HZS pozemne.  

"Na mieste pri pacientovi ako prvých vysadili záchranára a lekára, ktorí mu poskytli neodkladnú lekársku starostlivosť a následne ho transportovali na vhodnejšie miesto pre letecký transport do nemocnice. Záchranár HZS sa následne vrátil s pozemnou skupinou na základňu," informovala HZS na svojej internetovej stránke.

Záchranári pomáhali lyžiarovi pod Orlovou, zranil si chrbticu a panvu

Skialpinistka v nedeľu požiadala záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) o pomoc pre svojho 54-ročného otca, ktorý si pri páde na lyžiach privodil poranenie krížovej chrbtice a panvy. Nachádzali sa pod vrcholom Orlová na hrebeni Nízkych Tatier v Breznianskom okrese, kde fúkal silný nárazový vietor.

"HZS požiadala o súčinnosť posádku leteckých záchranárov z Popradu, ktorí zobrali na palubu v Starom Smokovci horského záchranára a leteli do Nízkych Tatier. Súbežne pokračovala skupina záchranárov z Nízkych Tatier pozemne," informovala o tom na webe horská služba.

Pacienta sa podarilo dosiahnuť leteckej posádke, poskytli mu neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho transportovali do popradskej nemocnice na ďalšie vyšetrenia.

Leteckí záchranári pomáhali v nedeľu dvom lyžiarom a jednému turistovi

Leteckí záchranári pomáhali v nedeľu v teréne dvom lyžiarom a jednému turistovi. V Tatranskej Lomnici utrpela zranenie rumunská lyžiarka, nad obcou Pohorelá sa zase zranil skialpinista. Pomoc záchranárov potreboval i turista v Malej Fatre. Informovala o tom hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) ATE Zuzana Hopjaková.

"Najskôr letela posádka popradskej základne do Tatranskej Lomnice, kde na svahu zrazil iný lyžiar 36-ročnú lyžiarku z Rumunska, následkom čoho utrpela poranenie bedrového kĺbu. Po prílete si lekár prevzal pacientku do svojej starostlivosti a po ošetrení ju previezli do nemocnice v Poprade," uviedla Hopjaková. 

Horskí záchranári mali plné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba)

Pomoc leteckých záchranárov potreboval i 54-ročný skialpinista, ktorý nad obcou Pohorelá pod vrchom Orlová pri lyžovaní spadol a poranil si chrbticu. "Na palubu vrtuľníka sa pridal aj jeden člen Horskej záchrannej služby, ktorého spolu s lekárom vysadili k zranenému pomocou palubného navijaka. Lyžiara lekár ošetril a z miesta ho evakuovali a previezli s podozrením na poranenie chrbtice a panvy v stabilizovanom stave do popradskej nemocnice," doplnila Hopjaková.  

Žilinský záchranársky tím pomáhal v Malej Fatre 27-ročnému turistovi, ktorý si na južnej strane pod vrchom Chleb na turistickom chodníku poranil oblasť slabiny tak, že sa napichol na konár. "Lekárku spolu s horským záchranárom do terénu vysadili lanovou technikou. Zranenie mužovi primárne ošetrila. Počas medzipristátia mu lekárka doplnila ďalšiu potrebnú liečbu a následne ho v stabilizovanom stave vrtuľníkom transportovali do Univerzitnej nemocnice v Martine," dodala hovorkyňa.

Horskí záchranári mali plné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba)

Viac o téme: ZásahHorskí záchranáriOrlováChleb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu