Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rušný víkend horských záchranárov z Nízkych Tatier: Mali 44 výjazdov, najviac v Jasnej

Ošetrovali pacientov so zlomeninami stehenných kostí, rebier a vážnymi otrasmi mozgu
Ošetrovali pacientov so zlomeninami stehenných kostí, rebier a vážnymi otrasmi mozgu (Zdroj: Facebook Horská záchranná služba)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Horskí záchranári z oblastného strediska Nízke Tatry mali počas uplynulého víkendu 44 výjazdov. Najviac úrazov bolo v lyžiarskom stredisku Jasná. Horskí záchranári o tom v pondelok informovali na sociálnej sieti.

Ako dodali, ošetrovali pacientov so zlomeninami stehenných kostí, rebier a vážnymi otrasmi mozgu. Priamo na svahu podávali intravenóznu medikamentóznu liečbu, fixovali komplikované zlomeniny a ošetrovali stavy vyžadujúce si urgentnú zdravotnú starostlivosť. Pacientov transportovali prevažne za pomoci kanadských saní a skútrov na najbližšie miesta, kde ich mohli odovzdať posádkam zdravotníckych záchranárov.

"Pri troch poraneniach vo voľnom teréne v oblasti Ďumbiera, Kráľovej hole a Veľkej hole sme požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, ktorá zasahovala samostatne, čo urýchlilo priebeh záchranných akcií," dodali horskí záchranári.

 

Perný víkend v Nízkych Tatrách Počas víkendu 12. – 13. 2.2022 mali záchranári HZS z oblastného strediska Nízke Tatry...

Posted by Horská záchranná služba on Monday, February 14, 2022

Horskí záchranári pomáhali dvom uviaznutým horolezcom 

Horskí záchranári pomáhali v nedeľu (13. 2.) vo Vysokých Tatrách dvom uviaznutým horolezcom. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že o pomoc ich požiadali vo večerných hodinách.

"Nachádzali sa na Karbunkulovom hrebeni, z ktorého sa rozhodli zostúpiť do Červenej dolinky, kde uviazli a už nedokázali pokračovať," priblížila HZS. Záchranári postupovali k horolezcom pozemne, lebo nasadenie leteckej techniky už pre tmu nebolo možné.  Boli s nimi v telefonickom kontakte a navigovali ich, ako majú postupovať. 

Horolezci tak samostatne zostúpili do Červenej dolinky a so záchranármi sa stretli na Chate pri Zelenom plese. "Odtiaľ boli všetci transportovaní na Bielu vodu, kde bola záchranná akcia ukončená," uzatvára HZS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu