Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Boli ste zaočkovaní vakcínou Pfizer? Vedci zistili, akú máte ochranu proti delte

Vakcína proti koronavírusu Zobraziť galériu (4)
Vakcína proti koronavírusu (Zdroj: TASR/AP Photo/Oded Balilty)

STANFORD - Účinnosť vakcín proti variantu delta je predmetom mnohých výskumov, v ktorých vedci analyzujú, do akej miery sú chránení očkovaní ľudia. S najnovšími zisteniami prišli experti z univerzít v Stanforde, v Georgii a Wisconsine a z Národného inštitútu zdravia, ktorí skúmali vzorky krvi osôb po druhej dávke vakcíny Pfizer.

Pribúdajúce nové varianty vírusu SARS-CoV-2, najmä delty, poukazujú na potrebu podania tretej, posilňovacej očkovacej dávky. Dokazuje to aj nová štúdia, ktorej výsledky boli zverejnené na serveri bioRxiv. Jej autori v nej sledovali, koľko protilátok proti novému koronavírusu postupom času ubúdalo z krvi zaočkovaných vakcínou Pfizer. Výskumníci analyzovali vzorky krvi od 46 zaočkovaných osôb väčšinou v mladom a strednom veku, ktorí dostali dve dávky vakcíny v predchádzajúcich siedmich mesiacoch. Zamerali sa na reakcie neutralizujúcich protilátok a reakcie T buniek s cieľom zistiť, ako sú títo ľudia chránení pred variantmi delta, beta a mu. U 47 percent pozorovaných boli neutralizačné protilátky, ktoré môžu blokovať infekciu proti delte, nedetekovateľné šesť mesiacov po druhej dávke. Napriek tomu, že tento druh protilátok nie je jedinou zložkou imunitného systému proti vírusu, podľa vedcov sú kriticky dôležité pri ochrane pred infekciou SARS-CoV-2. 

KORONAVÍRUS Boli ste zaočkovaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalším kľúčovým faktorom je odozva T buniek, ktoré v tom istom časovom rámci výrazne klesali a iné sa výrazne nelíšili. Vedci sa domnievajú, že tieto údaje demonštrujú zásadný pokles protilátkových reakcií a imunity T buniek voči SARS-CoV-2 a jeho variantom šesť mesiacov po druhej dávke vakcíny od spoločnosti Pfizer/Biontech. "Naša štúdia naznačuje, že očkovanie touto vakcínou indukuje vysoké hladiny neutralizujúcich protilátok proti pôvodnému vakcinačnému kmeňu, ale tieto hladiny klesnú do desiatich mesiacov takmer o desaťnásobok v porovnaní s ich hladinou po úvodnej dávke," konštatovali členovia výskumného tímu Bali Pulendran a Mehul Suthar. Podanie posilňovacej vakcíny približne šesť až sedem mesiacov po počiatočnej imunizácii podľa nich zvýši ochranu pred SARS-CoV-2 a jeho variantmi. 

KORONAVÍRUS Boli ste zaočkovaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Darko Vojinovic)

Tieto zistenia tak odzrkadľujú úsilie spoločnosti Pfizer/Biontech, ktorá sa snaží bojovať proti pandémii treťou posilňovacou dávkou. Počas júlovej konferencie riaditeľ Pfizeru Albert Bourla diskutoval o výskume, ktorý hodnotil účinnosť vakcíny u viac ako 44 000 jej príjemcov. Uviedol, že je účinná približne na 84 percent proti symptomatickému covidu a na 97 percent pri ťažkom priebehu. "Dobrou správou je, že sme si absolútne istí, že tretia dávka zabezpečí imunitnú odpoveď, ktorá bude dostatočná na ochranu pred variantom delta," vyhlásil Bourla. 

KORONAVÍRUS Boli ste zaočkovaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/John Thys, Pool)

S treťou dávkou súhlasí aj Úrad pre potraviny a liečivá (FDA). "Nedávny výskyt vysoko prenosného delta variantu vyústil do novej vlny prípadov ochorenia COVID-19 v mnohých častiach sveta a viedol k úvahám o podaní tretích dávok v snahe posilniť imunitu a tým udržať ochranu pred týmto ochorením," uviedla agentúra. Posilňovacia dávka by mala byť podaná najmenej šesť mesiacov po druhom očkovaní. Tento režim neskôr odporučilo aj Centrum pre ochranu a prevenciu chorôb.  

Viac o téme: DeltaOčkovanieVakcínaKoronavírusPfizerCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu