Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Saudská Arábia zachytila nad Rijádom raketu: Odpálili ju jemenskí povstalci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP)

RIJÁD - Protivzdušná obrana Saudskej Arábie zachytila nad hlavným mestom krajiny Rijád balistickú strelu, ktorú odpálili jemenskí povstalci tzv. húsíovia. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Koalícia pod vedením Saudskej Arábie ešte predtým zachytila dron, ktorí húsíovia zámerne použili na útok na mesto na juhu Saudskej Arábie. K útoku sa oficiálne nikto neprihlásil. Jemen je v stave občianskej vojny od roku 2014, keď húsíovia dobyli hlavné mesto Saná a väčšinu severu krajiny.

V roku 2015 sa do vojny zapojila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie, stojaca na strane legitímnej jemenskej vlády. Húsíov zase podporuje Irán, ktorý je rivalom Saudskej Arábie v oblasti Blízkeho východu.

Jemenskí povstalci sa prihlásili k sobotňajším útokom

Jemenskí povstalci tzv. húsíovia sa v nedeľu prihlásili k zodpovednosti za sobotňajšie pokusy o útok na viaceré miesta v Saudskej Arábii a pohrozili ďalšími útokmi. Informovala o tom agentúra AFP. Hovorca húsíov podľa televízie al-Masira povedal, že povstalci zaútočili prostredníctvom balistickej strely a 15 dronov a zamerali sa na "citlivé oblasti v hlavnom meste protivníka Rijád".

Vojenské operácie povstalcov budú podľa hovorcu pokračovať dovtedy, kým bude pretrvávať agresia voči jeho krajine a jej obliehanie.

Viac o téme: RaketaSaudská ArábiaRijádJemenskí povstalci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu