Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bieloruská polícia opäť nemilosrdne zatýkala! Do vzduchu lietali gumové projektily

Vláda nasadila proti demonštrantom aj ťažkú techniku. Zobraziť galériu (2)
Vláda nasadila proti demonštrantom aj ťažkú techniku. (Zdroj: Profimedia)

MINSK - Bieloruská polícia zadržala na nedeľných nepovolených protestoch proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka 280 ľudí, z toho 215 v hlavnom meste Minsku, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na bieloruské ministerstvo vnútra.

Protivládne protesty pokračovali aj v pondelok, v Minsku sa podľa agentúry AP zišlo asi 3000 Lukašenkových odporcov z radov penzistov, ale aj okolo 2000 jeho podporovateľov.

Hovorkyňa bieloruského ministerstva vnútra na sociálnej sieti Telegram napísala, že protestu v Minsku sa zúčastnilo 7000 ľudí, ku ktorým sa pridala tisícka demonštrantov v ďalších bieloruských mestách. Organizácia na ochranu ľudských práv Vjasna však v nedeľu uviedla, že len demonštrácie v metropole sa zúčastnilo na 50.000 ľudí. Agentúra Interfax v nedeľu odhadla počet protestujúcich na približne 30.000. O desiatkach tisíc demonštrujúcich v nedeľu v Minsku informuje tiež agentúra Reuters. Podľa nej sa ľudia vydali do ulíc napriek nedávnej hrozbe ministerstva vnútra, že v prípade potreby bezpečnostné zložky použijú proti protestujúcim strelné zbrane.

Polícia v nedeľu nasadila ťažkú ​​techniku, proti demonštrujúcim použila ohlušujúce granáty a vodné delá. Podľa agentúry DPA poriadkové sily strieľali do vzduchu gumové projektily potom, čo ich demonštranti údajne napadli kameňmi. V pondelok sa v Minsku už na treťom protestnom pochode penzistov zišlo asi 3000 ľudí. Aj proti seniorom polícia minulý týždeň použila slzný plyn a zábleskové granáty. Lukašenkovým odporcom v pondelok zároveň kontrovalo asi 2000 penzistov, ktorí naopak oficiálneho víťaza volieb podporujú.

Hromadné protesty v Bielorusku vypukli po tom, čo ústredná volebná komisia po prezidentských voľbách z 9. augusta ohlásila Lukašenkovo ​​víťazstvo. Opozícia, rovnako ako mnohé krajiny alebo Európska únia, výsledok hlasovania neuznáva a požaduje vypísanie nových volieb. Mnohí považujú za skutočnú víťazku Svjatlanu Cichanouskú, ktorá sa krátko po vyhlásení predbežných výsledkov uchýlila do litovského exilu. Cichanouská dala minulý týždeň Lukašenkovi ultimátum, aby do 25. októbra odstúpil a prepustil všetkých politických väzňov. V opačnom prípade bude podľa jej slov čeliť celoštátnemu štrajku, ktorý ochromí Bielorusko.

Server Tut.by informoval, že úrady zmiernili opozičnej aktivistke a právničke Ľalii Ulasavovej pobyt vo väzbe na domáce väzenie. Ulasavová je vo vedení takzvanej koordinačné rady, ktorá sa usiluje o pokojné odovzdanie moci v krajine. Jej hlavní predstavitelia boli až na výnimky postupne pozatýkaní.

Aktivistka bola prepustená po tom, čo sa s ňou a s ďalšími 11 politickými väzňami minulý víkend vo väzbe KGB zišiel Alexander Lukašenko. Na stretnutí bol prítomný aj bloger a manžel Svjatlany Cichanouskej, Sjarhej Cichanouski, alebo Viktar Babaryka, ktorý chcel rovnako ako Cichanouská súperiť s Lukašenkom v tohtoročných voľbách, ale skončil vo väzení skôr, než sa o to mohol pokúsiť. Tresty boli po stretnutí s Lukašenkom zmiernené ďalším štyrom jej účastníkom vrátane právnika volebného štábu Babaryka.

Bieloruská polícia zatýkala aj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu