Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Napätá situácia v Kirgizsku: Prezident znova vyhlásil v hlavnom meste výnimočný stav

Protesty v Kirgizsku Zobraziť galériu (2)
Protesty v Kirgizsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Vladimir Voronin)

BIŠKEK - Kirgizský prezident Sooronbaj Žeenbekov v pondelok opäť v hlavnom meste Biškek vyhlásil týždenný výnimočný stav po tom, ako parlament počas troch dní neschválil jeho predchádzajúce vyhlásenie. Informovala o tom agentúra AP.

Nový výnimočný stav v Biškeku má podľa prezidentskej kancelárie platiť do 19. októbra a zahŕňa nočný zákaz vychádzania, zákaz zhromaždení a iných verejných udalostí, i obmedzenia v oblasti cestovania. Prezident takisto nariadil armáde, aby v meste obnovila verejný poriadok. Žeenbekov výnimočný stav s platnosťou do 21. októbra v Biškeku vyhlásil už v piatok (9. októbra) v reakcii na masové protivládne protesty a nepokoje, ktoré vypukli po sporných voľbách zo 4. októbra.

Protesty v Kirgizsku nabrali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vladimir Voronin)

Parlament však prezidentovo nariadenie v limite troch dní neschválil, na základe čoho stratilo v pondelok platnosť. V Kirgizsku po sporných parlamentných voľbách zo 4. októbra vypukli masové protivládne protesty a nepokoje. Voľby vyhrali strany spriaznené s proruským prezidentom Žeenbekovom, ale opozícia i volební pozorovatelia výsledok hlasovania spochybnili na základe informácií o prípadoch kupovania voličských hlasov.

Po voľbách vypukli spomínané masové protesty. Úrady medzičasom výsledky volieb anulovali, čo však neviedlo k ukončeniu protestov, ktorých účastníci z väzenia oslobodili viacerých predstaviteľov opozície. Poslanci kirgizského parlamentu v sobotu potvrdili vo funkcii premiéra krajiny populistického nacionalistu Sadyra Žaparova, s jeho vymenovaním však nesúhlasili viaceré politické strany.

Viac o téme: Výnimočný stavHlavné mestoKirgizskoBiškek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu