Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prezident Kirgizska rezignoval: Právomoci hlavy štátu prevzal premiér Žaparov

Podporovatelia nového kirgizského premiéra Sadyra Žaparova počas zhromaždenia v Biškeku Zobraziť galériu (3)
Podporovatelia nového kirgizského premiéra Sadyra Žaparova počas zhromaždenia v Biškeku (Zdroj: TASR/AP Photo/Vladimir Voronin)

BIŠKEK - Nový kirgizský premiér Sadyr Žaparov prevzal vo štvrtok právomoci hlavy štátu po tom, čo prezident tejto stredoázijskej krajiny Sooronbaj Žeenbekov odstúpil z funkcie. Informovala o tom agentúra AFP.

"Právomoci hlavy štátu a predsedu vlády boli prenesené na mňa," povedal Žaparov svojim priaznivcom po tom, čo sa predseda parlamentu Kanatbek Isajev odmietol stať úradujúcim prezidentom. Podľa ústavy sa nové prezidentské voľby v Kirgizsku musia usporiadať do troch mesiacov, píše agentúra Reuters.

Politická kríza v Kirgizsku vypukla po parlamentných voľbách, ktoré sa konali 4. októbra. Prívrženci strán, ktoré sa nedostali do parlamentu, sa v noci na 6. októbra zmocnili niekoľkých vládnych budov a prepustili z väzenia exprezidenta Almazebka Atambajeva a mnoho ďalších politikov vrátane Žaparova. V centre kirgizskej metropoly následne došlo k zrážkam medzi stúpencami rôznych opozičných síl.

Protesty v Kirgizsku nabrali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vladimir Voronin)

V tejto situácii podali demisiu predseda vlády Kubatbek Boronov i predseda parlamentu Dastanbek Džumabekov. V snahe zabrániť ďalším protestom potom Žeenbekov zaviedol v Biškeku výnimočný stav a republiková Ústredná volebná komisia vyhlásila výsledky parlamentných volieb za neplatné. Dátum nových volieb musí byť oznámený do 6. novembra.

V utorok a stredu boli v Kirgizsku zvolení noví predseda parlamentu i predseda vlády. Premiérom sa stal Sadyr Žaparov, ktorý vzápätí oznámil, že sa chce zasadiť za odchod Žeenbekova z funkcie hlavy štátu. V stredu, po potvrdení Žaparova do funkcie premiéra, sa konalo rokovanie o Žeenbekovom prípadnom odchode z funkcie.

Prezidentská tlačová služba po nich ešte uviedla, že Žeenbekov je pripravený odísť z funkcie, ale až po nových parlamentných voľbách, ktoré ešte nie sú naplánované. Kancelária vo svojom vyhlásení uviedla, že Žeenbekovov odchod by teraz viedol "k nepredvídateľnému vývoju, ktorý by štátu uškodil".

Sooronbaj Žeenbekov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Parlament zahlasoval za ukončenie výnimočného stavu v hlavnom meste

Kirgizský parlament v piatok zahlasoval za ukončenie výnimočného stavu v hlavnom meste Biškek po tom, ako nový kirgizský premiér Sadyr Žaparov prevzal vo štvrtok právomoci hlavy štátu. Doterajší prezident tejto stredoázijskej krajiny Sooronbaj Žeenbekov totiž v rovnaký deň odstúpil z funkcie, informovala agentúra Reuters.

Prezidentské právomoci prevzal Žaparov po tom, čo sa predseda parlamentu Kanatbek Isajev odmietol stať úradujúcim prezidentom. Výnimočný stav v Biškeku zaviedol exprezident Žeenbekov v snahe zabrániť ďalším protestom, ktoré vypukli po parlamentných voľbách. Tie sa v krajine konali 4. októbra.

Viac o téme: PremiérKirgizskoBiškekSadyr Žaparov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu