Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO Pred zneškodním vyše 5-tonovej bomby z vojny evakuovali v Poľsku stovky ľudí

(Zdroj: YouTube/eswinoujscie)

VARŠAVA - Pri meste Šwinoujšcie na severozápadne Poľska sa ženisti chystajú zneškodniť nevybuchnutú britskú leteckú bombu z druhej svetovej vojny. Z okolia jej nálezu - pod vodným kanálom vedúcim do prístavu v poľskom meste Štetín - preto v pondelok na niekoľko dní evakuovali približne 750 obyvateľov. Informovala o tom agentúra AP.

Leteckú bombu nazývanú Tallboy s hmotnosťou 5,4 tony našli v septembri 2019 počas stavebných prác na hĺbení vodného kanála. Nachádza sa neďaleko populárneho letoviska Šwinoujšcie na pobreží Baltského mora, ktoré bolo rovnako ako neďaleký Štetín počas druhej svetovej vojny rušným nemeckým prístavom.

Proces detonácie bomby má začať ešte v pondelok, pričom bude trvať päť dní. Predpokladá sa, že ide o prvú operáciu, pri ktorej bude bomba typu Tallboy zneškodnená pod vodou. Na pevnine ju už predtým zneškodnili v Nemecku, Nórsku či Francúzsku, uvádza AP.

V dôsledku riadenej detonácie evakuovali obyvateľov žijúcich vo vzdialenosti 2,5 kilometra od nálezu bomby. V tejto oblasti úrady pozastavili aj trajektovú dopravu. Bombu Tallboy navrhol britský letecký inžinier Barnes Wallis. Britské Kráľovské letectvo ju používalo na ničenie veľkých objektov kontrolovaných nacistami. Nevybuchnutú bombu ležiacu neďaleko mesta Šwinoujšcie pravdepodobne zhodili v apríli 1945 na nemecký ťažký bojový krížnik Lützow.

Viac o téme: BombaEvakuáciaZneškodneniePoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu