Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Hrozivý výbuch v Bejrúte si vyžiadal viac ako 190 obetí: V meste sa konal koncert na ich pamiatku

Mesto Bejrút je zničené a v troskách
Mesto Bejrút je zničené a v troskách (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

BEJRÚT - Libanonská metropola Bejrút bola v nedeľu dejiskom koncertu na pamiatku obetí ničivého výbuchu, ktorý sa v prístave tohto mesta odohral 4. augusta. Zahynulo pri ňom viac ako 190 ľudí a ďalšie stovky utrpeli zranenia. Silná tlaková vlna zrovnala so zemou nielen prístav, ale vážne poškodila aj mnoho objektov v okolitých štvrtiach.

Kultúrne podujatie sa konalo v záhradách Sursockovho paláca z 19. storočia, ktorého okná, škridlová strecha, stropy a nábytok boli pri výbuchu tiež zničené. Koncert, ktorý sa vysielal v televízii a streamoval online, sa začal ódou na mesto od slávnej libanonskej speváčky Fajrúz.

Program koncertu bol zostavený tak, aby zahŕňal príspevky od libanonských umelcov, ako aj vystúpenia asi 250 speváckych zborov z celej krajiny. Umelecký riaditeľ podujatia Jean-Louis Mainguy podľa agentúry AFP vysvetlil, že hudba je dôležitá pre to, "aby bolo možné smútiť a spomínať" na obete.

Táto akcia sa mala pôvodne konať v prístave, ale presunuli ju pre zlú kvalitu ovzdušia v tejto lokalite libanonskej metropoly. Organizátori koncertu okrem toho požiadali obyvateľov Bejrútu, aby na pamiatku obetí umiestnili na svoje balkóny či do okien horiace sviečky. V sobotu večer sa konal online koncert, ktorého cieľom bolo vyzbierať finančnú pomoc pre ľudí postihnutých výbuchom zo 4. augusta.

Viac o téme: PožiarHasičiPrístavLibanonBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu