Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prípad výbuchu v Bejrúte pokračuje: Sudca žiada parlament, aby vypočul najmenej troch ministrov

Mesto Bejrút je zničené a v troskách
Mesto Bejrút je zničené a v troskách (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

BEJRÚT - Sudca, ktorý v Libanone vedie vyšetrovanie mohutného výbuchu v bejrútskom prístave, požiadal tamojší parlament, aby v tejto veci vypočul ministra verejných prác a dopravy Michela Nadždžára, ministra financií Gházího Wazního a šéfku rezortu spravodlivosti Marie-Claude Nadžmovú. Informoval o tom v stredu francúzsky denník Le Figaro.

Parlament má ako jediný orgán v Libanone oprávnenie viesť vyšetrovanie členov vlády. Okrem toho sudca Fádí Sawwán zákonodarný zbor požiadal, aby preskúmal aj úlohu niekoľkých ďalších osôb, ktorí spomenuté ministerské funkcie zastávali v troch predchádzajúcich vládach. Sawwán tak urobil po tom, ako svojím vyšetrovaním dospel k "určitému podozreniu, pokiaľ ide o zodpovednosť týchto ministrov a ich zlyhania" pri riešení problému s uskladnením dusičnanu amónneho v prístave.

Mohutný výbuch, ktorý v tam nastal 4. augusta tohto roku, si vyžiadal viac ako 200 mŕtvych a tisíce zranených a spustošil veľkú časť hlavného mesta. Predpokladá sa, že explodovalo 2750 ton dusičnanu amónneho, ktorý bol v prístave uložený od roku 2013, keď ho tamojšie colné úrady zhabali z plavidla Rhosus, prevážajúceho náklad liadku z Gruzínska do Mozambiku.

Zhabaný tovar zostal uložený v sklade, aj keď colníci opakovane - ale neúspešne - žiadali súd, aby nariadil odvoz tohto materiálu. Podľa niektorých zdrojov mohli požiar v sklade spôsobiť zváracie práce, ktoré tam krátko predtým prebiehali. Podľa svedkov bola v sklade okrem dusičnanu amónneho uložená aj zábavná pyrotechnika. Výbuch a následný požiar spolu s tlakovou vlnou spôsobili materiálne škody, ktorých výška sa odhaduje na 8,5 - 12,5 miliardy eur. Približne 300.000 ľudí zostalo bez strechy nad hlavou, čo predstavuje približne 12 percent obyvateľov hlavného mesta.

V rámci prebiehajúceho vyšetrovania bolo zatiaľ zadržaných a vyšetrovaných 25 osôb. Mnoho Libanončanov viní z tragédie skorumpované vedenie štátu. V dôsledku rozsiahlych pouličných protestov padla vláda premiéra Hasana Dijába.

Viac o téme: SudcaMinistriLibanonBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu