Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V autobuse smrti zahynulo 12 ľudí: Čo sa podpísalo pod bolestivú tragédiu? Nákladiak preťažený nebol!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: archív topky)

BRATISLAVA - Jednou z najtragickejších udalostí roku 2019 bola rozhodne nehoda autobusu pri Nitre, ku ktorej došlo 13. novembra. Zahynulo pri nej až 12 osôb. Medzi obeťami, ktoré pochádzali z obcí Kolíňany a Jelenec, boli aj školáci. Doteraz však nie je oficiálne jasné, čo bolo príčinou nešťastia.

Slovensko sa zahalilo do štátneho smútku: Spomienka na obete z autobusu smrti, plače celá krajina

Plakalo celé Slovensko. Pri zrážke medzimestského autobusu plného cestujúcich a nákladného auta vyhaslo až 12 životov. Medzi obeťami boli aj deti. Nehoda sa odohrala v polovici novembra na zlatomoravskej ceste neďaleko Malanty pri Nitre. Od začiatku sa hovorilo o tom, že nákladiak, ktorý sa zrazil s autobusom, bol preťažený. Práve to sa malo podpísať pod desivé nešťastie. No po mesiacoch sú závery úplne iné!

Za obete zapálila sviečku aj prezidentka Zuzana Čaputová.
Zobraziť galériu (3)
Za obete zapálila sviečku aj prezidentka Zuzana Čaputová.  (Zdroj: Facebook:Zuzana Čaputová)

Televízia Markíza priniesla informáciu, že nákladné auto vezúce štrk preťažené nebolo. Špekulácie sa teda nepotvrdili. Znalci však hovoria o iných príčinách. „Aj keď ide o súhru viacerých faktorov, ale také najzákladanejšie dve, tri príčiny vieme," povedal riaditeľ Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline Gustáv Kasanický.

Obete nešťastia pochádzali z obcí Kolíňany a Jelenec.
Zobraziť galériu (3)
Obete nešťastia pochádzali z obcí Kolíňany a Jelenec.  (Zdroj: archív topky)

Informácie z prostredia vyšetrovania hovoria o tom, že pod osudnú zrážku sa mali podpísať podhustené pneumatiky nákladiaku. Oficiálne tieto závery zatiaľ nikto nepotvrdil. Znalecký posudok by však mal byť na stole vyšetrovateľa doručený v priebehu nasledujúcich dvoch či troch týždňov.

Kasanický tiež potvrdil, že určitým spôsobom mala vplyv na nehodu aj zvlnená cesta v danom úseku. Tá však mala byť len podružným prvkom.

V autobuse smrti zahynulo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/HaZZ)

Slovensko sa po nehode ponorilo do štátneho smútku. Počas neho si verejnosť pripomenula tých, ktorí sa už domov nikdy nevrátia. So zraneniami vyviazlo 20 ľudí. Vo vozidle sa viezli prevažne mladí ľudia, ktorí sa vracali zo škôl. Najmladšia obeť mala len 15 rokov.

Viac o téme: TragédiaPríčinyAutobus smrtiKolíňany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu