Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS na Slovensku: Pribudlo až 53 nových prípadov! Okamžitá reakcia Matoviča

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Na Slovensku v stredu pribudlo až 53 prípadov nákazy novým koronavírusom. Informáciu zverejnil premiér Igor Matovič prostredníctvom sociálnej siete. Pripojil aj veľavravný odkaz. Čaká nás opäť sprísnenie opatrení? Pozrite si aktuálne čísla.

Matovičove slová neskôr potvrdilo aj Národné centrum zdravotníckych informácií, ktoré ďalšie podrobnosti priblížilo na svojej webovej stránke covid-19.nczisk.sk. Celkovo krajina doteraz eviduje 1.851 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19.

"53 nových prípadov. Príliš veľa na to, aby sme sa naďalej mohli spoliehať len na zodpovednosť ľudí. Bohužiaľ," reagoval veľavravne na situáciu Matovič ešte pred oficiálnym zverejnením údajov.

KORONAVÍRUS na Slovensku: Pribudlo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: reprofoto:Facebook/Igor Matovic)

Vyše dvetisíc testovaných

Za stredu laboratóriá vykonali 2.284 testov, celkovo už na Slovensku otestovali 223.778 pacientov. Vyliečilo sa 1.477 ľudí, za uplynulý deň pribudli štyria vyliečení pacienti. Počet obetí zostáva na čísle 28.

KORONAVÍRUS na Slovensku: Pribudlo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: reprofoto:korona.gov.sk)

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 10 ľudí, z toho u siedmich potvrdili nákazu novým koronavírusom. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú traja pacienti, jeden je napojený na pľúcnu ventiláciu. Sedemdňový kĺzavý medián stúpol na hodnotu 20.

KORONAVÍRUS na Slovensku: Pribudlo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: reprofoto:korona.gov.sk)

Najviac nakazených pribudlo v okrese Prešov, ide o 12 infikovaných. V okresoch Bratislava a Čadca pribudlo po deväť pacientov. Päť nových prípadov hlási okres Košice, troch okres Trebišov, po dvoch okresy Košice-okolie, Piešťany a Sabinov. Po jednom prípade evidujú v okresoch Dunajská Streda, Gelnica, Malacky, Martin, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Senec, Spišská Nová Ves a Šaľa.

Podľa dostupných údajov, ktoré zverejnil rezort zdravotníctva, je medzi novými nakazenými 22 žien a 31 mužov. Pacienti sú vo veku od jedného do 89 rokov. 

KORONAVÍRUS na Slovensku: Pribudlo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: reprofoto:covid-19.nczisk.sk)

Rezort zdravotníctva: Situácia je pod kontrolou

Ministerstvo zdravotníctva po zverejnení aktuálnych čísel na sociálnej sieti upokojuje, že situácia so šírením nového koronavírusu na Slovensku je pod kontrolou.

"Regionálne úrady verejného zdravotníctva majú podchytené ohniská a nastavené sú protiepidemické opatrenia. Situáciu však priebežne monitorujeme a budeme aktuálne informovať," uviedlo ministerstvo.

Remdesivir podali už aj na Slovensku

Európska komisia rozhodla o podmienečnej registrácii lieku s účinnou látkou remdesivir uplynulý piatok. Toto rozhodnutie je automaticky platné vo všetkých členských štátoch EÚ.

Liek je určený na liečbu dospelých a detí od 12 rokov s ochorením COVID-19, u ktorých sa rozvinul zápal pľúc a ich stav si vyžaduje podpornú liečbu kyslíkom. Podáva sa vnútrožilovo a jeho použitie je obmedzené na pacientov v nemocniciach. Prvýkrát ho už podali aj na Slovensku, a to v Univerzitnej nemocnici Bratislava.

Pacientovi (39) sa po podaní lieku výrazne polepšilo. Informovala o tom riaditeľka UNB Renáta Vandriaková. Viac sa dočítate tu.

Viac o téme: Nové prípadySlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu