Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Turecko testuje ruský systém protivzdušnej obrany S-400, USA ho považuje za hrozbu

Ruský raketový  systém protivzdušnej obrany S-400. Zobraziť galériu (3)
Ruský raketový systém protivzdušnej obrany S-400. (Zdroj: TASR/AP)

ANKARA - Turecko má v týchto dňoch v Ankarskej provincii testovať ruský systém protivzdušnej obrany S-400. S odvolaním sa na zdroje z prostredia tureckej armády o tom v pondelok informovala stanica CNN Türk.

Testované by podľa stanice malo byť radarové spojenie medzi leteckou základňou Mürted, ležiacou neďaleko metropoly Ankara, a stíhacím lietadlom americkej výroby typu F-16, napísala tlačová agentúra DPA.

Turecká vláda testy spomínaného ruského systému, ktoré mali prebiehať v pondelok a utorok, nepotvrdila, avšak predstavitelia miestnej samosprávy oznámili, že v Ankarskej provincii sa budú v rámci nešpecifikovaných testov konať nízke prelety stíhačiek typu F-16.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (3)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: Presidential Press Service via AP, Pool)

V septembri 2017 Rusko oznámilo, že s Tureckom podpísalo zmluvu na dodávku systémov S-400 v celkovej hodnote dva a pol miliardy dolárov. Prvá dodávka sa uskutočnila 12. júla tohto roku. Námietky voči tomu, aby si Turecko zaobstaralo systémy S-400, vyjadrili Spojené štáty i Severoatlantická aliancia, ktorej je Turecko členom.

Rusko a Turecko chcú v prvej polovici roka 2020 podpísať nový kontrakt na dodávku ruského systému protivzdušnej obrany S-400. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na správy ruských médií. "Dúfame, že dokumenty ku kontraktu podpíšeme v prvej polovici roka 2020," uviedol Alexandr Michejev, riaditeľ ruského štátneho podniku Rosoboronexport, ktorý sa zaoberá vývozom zbraní.

Podľa USA predstavuje tento systém hrozbu pre NATO 

Podľa Spojených štátov tento systém predstavuje hrozbu pre NATO a americké lietadlá. Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa reagovala vyradením Turecka z programu vývoja amerického multifunkčného bojového lietadla F-35.

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci)

Trump po nedávnom prijatí Erdogana v Bielom dome vyhlásil, že nákup ruského systému protivzdušnej obrany S-400 vytvára "závažné problémy", vyjadril však tiež nádej, že sa môžu vyriešiť. Trump podľa vlastných slov požiadal amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea a ďalších poradcov, aby pracovali na riešení tohto problému.

Systém S-400 je určený na ničenie všetkých typov moderných a perspektívnych vzdušných útočných prostriedkov. Je schopný zasiahnuť aerodynamické ciele do vzdialenosti 400 kilometrov a taktické balistické ciele letiace rýchlosťou 4,8 kilometra za sekundu do vzdialenosti 60 kilometrov, a to vo výške niekoľkých metrov až niekoľkých desiatok kilometrov.

Viac o téme: Donald TrumpTureckoS-400Ruský systém protivzdušnej obrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu