Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Roman (69) zjedol v poľskom obchode slivku v čokoláde: Nestačil sa čudovať, ako ho potrestali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTETÍN - Na 20 hodín verejnoprospešných prác bol odsúdený dôchodca zo Štetína na severozápade Poľska, keď tento rok v lete v supermarkete zjedol slivku v čokoláde za 40 grošov (9 centov). Pretože mu nechutila, rozhodol sa tieto cukrovinky nekupovať. Súd ale jeho správanie vyhodnotil ako krádež, informovala televízia TVN24.

VIDEO Zlodej chcel tehlou vybiť okno na aute: Karma zasiahla, trpko to oľutoval

Šesťdesiatdeväťročný Roman, bývalý príslušník poľského námorníctva, v júli v prímorskom letovisku Kolobrzeg zašiel do obchodu, kde sa predávajú sladkosti na váhu. Keď ochutnal slivku v čokoláde, všimol si ho jeden z členov ochrany obchodu a upozornil ho, že ide o krádež. Hoci Roman nakúpil iné veci a zaplatil za ne, odviedli ho strážcovia do neverejných častí obchodu a zavolali políciu.

Ochrancovia zákona si ho na ďalší deň pozvali na stanicu, kam ale nemohol prísť, pretože sa musel vrátiť do Štetína k lekárovi. Vraj to policajtom hovoril. Avšak pred niekoľkými dňami dostal list zo súdu v Kolobrzegu, v ktorom sa dočítal, že za to, že sa "dopustil krádeže cukrovinky v hodnote 40 grošov", sa v neprítomnosti odsudzuje na 20 hodín verejnoprospešných prác.

Roman (69) zjedol v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Nemohol som tomu uveriť," povedal Roman. Tvrdí, že počas svojej kariéry v námorníctve oboplával celý svet a až v Poľsku sa dostal do takej absurdnej situácie.

Rozsudok nie je právoplatný a dôchodca sa proti nemu chce odvolať. Jeden advokát mu ponúkol bezplatnú právnu pomoc. Vec si vysvetľuje tak, že súd vydal verdikt automaticky a sudca si ani neprečítal údaje. V piatok poľské vrchné štátne zastupiteľstvo uviedlo, že tento "nápadne nespravodlivý rozsudok" napadne.

Hovorca súdu v Kolobrzegu Slawomir Przykucki ale tvrdí, že trest nie je až taký prísny a že pán Roman tiež mohol dostať pokutu 5000 zlotých (cca 1170 eur) alebo byť potrestaný 30-dňovým väzením. Nerozumie argumentom o nízkej spoločenskej škodlivosti činu, ktorého sa dôchodca dopustil.

Roman (69) zjedol v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"K páchateľom drobných krádeží sa v takýchto situáciách niekedy pristupuje ako k obetiam. Zlodej, ktorý má na svedomí hoci len drobné krádeže, zostáva zlodejom," tvrdí Przykucki. Pripomenul, že z pohľadu majiteľov obchodov nejde o maličkosť, pretože sa s takýmto správaním stretávajú každý deň.

Tento rok v septembri odišiel zo súdu v Štetíne s pokarhaním a príkazom zaplatiť súdne trovy 100 zlotých futbalový fanúšik, ktorý si na jar pred zápasom rozlúskol semienko slnečnice a šupku hodil na zem. Pri čine ho ale chytil policajt a dal mu pokutu 250 zlotých. Muž s tým nesúhlasil a išiel na súd. Sudkyňa uviedla, že keby každý obyvateľ Poľska vyhodil šupku zo slnečnice, "brodili by sme sa v odpadkoch, skôr teda v komposte, ak je reč o rozložiteľných šupkách slnečnicových semienok".

Viac o téme: DôchodcaVäzenieSladkosťSlivkaPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu