Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šéf poľskej NKÚ má ďalší problém: Zatkli jeho najbližších spolupracovníkov

Marian Banaś
Marian Banaś (Zdroj: Repro foto YouTube/Janusz Jaskółka)

VARŠAVA - Predseda poľského Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Marian Banaś, o ktorom poľské médiá koncom septembra informovali, že prenajímal svoj dom na prostitúciu, čelí ďalšiemu škandálu. Do médií sa s odstupom času dostali informácie, že Banaśových troch bývalých najbližších spolupracovníkov pred niekoľkými mesiacmi zatkli v súvislosti s vyšetrovaním daňových podvodov. Ide o troch poradcov, ktorých mal Banaś ešte ako poľský minister financií.

Podľa týchto informácií ich polícia podozrieva z toho, že boli súčasťou "zločineckého gangu". Médiá sa teraz pýtajú, či je možné, aby samotný Banaś súčasťou tejto skupiny nebol, keď v nej boli jeho najbližší ľudia. Šéf poľského NKÚ na medializované informácie reagoval s tým, že je "prekvapený" a o pretriasaných skutočnostiach nič nevie.

Prvý veľký škandál Banaś zažil už koncom septembra, len tri týždne po nástupe do čela NKÚ, keď nezávislá spravodajská televízia TVN24 informovala, že tento vplyvný politik vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) v nedávnej minulosti prenajímal svoj dom na účely prostitúcie. Politik sa bránil tým, že svoj dom v Krakove prenajímal údajne cudzej firme "na hotelové účely" a že už ho medzičasom aj tak predal.

Z reportáže TVN24 však bolo vidno, že Banaś bol s prenajímaním svojho domu za účelom prostitúcie spojený tesnejšie, ako sám priznáva. Reportér tejto televízie sa zahral na zákazníka, ktorý si chce "hodinový hotel" v Banaśovom dome na hodinu prenajať. Za službu aj vopred zaplatil, no pozastavil sa nad tým, prečo nedostal žiadne potvrdenie o platbe. V tom mu "recepčný", zachytený na skrytú kameru, oznámil, že sa musí na možnosť vystavenia dokladu spýtať Banaśa.

Viac o téme: ZadržaniePolícia SpolupracovníciNKÚVaršavaMarian Banaś. Poľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu