Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pedofila Dutrouxa chcú prepustiť z basy: Bruselom na protest v daždi pochodovali stovky rodičov a detí

Marc Dutroux Zobraziť galériu (3)
Marc Dutroux (Zdroj: TASR)

BRUSEL - Niekoľko stoviek ľudí demonštrovalo v nedeľu v Bruseli proti predčasnému prepusteniu odsúdeného vraha a pedofila Marca Dutrouxa. Podľa polície sa na pochode v daždivom počasí zúčastnilo asi 400 ľudí, medzi nimi boli aj rodičia s deťmi.

K zvolaniu pochodu došlo po tom, ako bruselská prokuratúra vydala vo štvrtok "kladné stanovisko" na vykonanie novej psychiatrickej expertízy Marca Dutrouxa, ktorý bol odsúdený na doživotie. O odborný posudok požiadal jeho advokát, ktorý by chcel v roku 2021 dosiahnuť podmienečné prepustenie svojho klienta. Rozhodnutie tribunálu pre výkon trestu (TAP) o vykonaní expertízy oznámia oficiálne 28. októbra.
      Súd v juhobelgickom Arlone dokázal v roku 2004 Dutrouxovi únos šiestich dievčat v 90. rokoch. Dievčatá následne znásilnil a zadržiaval v podzemnom úkryte, pričom štyri z nich - Julie Lejeunová (8), Melissa Russová (8), An Marchalová (17) a Eefje Lambrecksová (19) zomreli od hladu. Dutroux bol údajne v spojení aj s pedófilmi z najvyšších politických kruhov. Za mrežami sa ocitol aj za vraždu svojho komplica Bernarda Weinsteina. Dutroux požiadal o prepustenie z väzenia už v decembri 2012, vtedy však súd jeho žiadosti nevyhovel, keďže proti boli aj psychológovia. 

Pedofila Dutrouxa chcú prepustiť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Infoline)
Podľa agentúry Belga mohol byť Dutroux v súlade s belgickým právom "teoreticky" prepustený na slobodu už 30. apríla 2013, po vypršaní desaťročného pobytu za mrežami.  

Pedofila Dutrouxa chcú prepustiť
Zobraziť galériu (3)

Tlačová agentúra Belga upozornila, že akcia v Bruseli bola tzv. "čiernym pochodom", na rozdiel od "bieleho pochodu" spred 23 rokov. Tzv. "biely pochod" - alebo "tichý pochod" - bol zorganizovaný v Bruseli 20. októbra 1996, keď okolo 350-tisíc Belgičanov vyšlo po zatknutí Marca Dutrouxa do ulíc a protestovalo aj proti zlyhaniam belgickej justície a policajného systému. Biela farba na oblečení účastníkov vtedajšieho protestu a ich tichý pochod symbolizovali nevinnosť zabitých dievčat a dôstojnosť ich rodičov.
Plánovaný nedeľňajší protest je označovaný ako "čierny pochod", ako vyjadrenie smútku.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu