Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Gott bol človek z mäsa a kostí - vyzdvihla Bohdalová na pohrebe

Jiřina Bohdalová Zobraziť galériu (4)
Jiřina Bohdalová (Zdroj: TV MARKÍZA)

PRAHA - Herečka Jiřina Bohdalová v sobotu vo svojom prejave počas pohrebu Karla Gotta v pražskej Katedrále svätého Víta zdôraznila spevákove osobnostné vlastnosti i ľudskosť.

Kardinál Dominik Duka začal krátko po jedenástej zádušnú svätú omšu, ktorá sa konala v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade ako súčasť pohrebu speváka Karla Gotta. 

Gott bol človek z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TV MARKÍZA)

Duka vo svojom príhovore poďakoval bohu za dar života, ktorým bol Gottov život. "Karel Gott nás preslávil po celom svete a ľudia ho budú ešte dlho počúvať," povedal Duka neskôr počas svätej omše a dodal, že Gott "pomáhal ľuďom, uznával hodnoty, ktoré robia ľudský život krásnym a bohatým".

"Od rodičov dostal v génoch slušnosť, noblesu a džentlmenstvo," povedala Jiřina Bohdalová a dodala, že Gott bol i "človek z mäsa a kostí", ktorý sa veľakrát mýlil, padol a znovu vstal.

Pripomenula, že o príhovor ju požiadal samotný Karel Gott, s ktorým boli "celoživotní kamaráti".       Gott bol podľa nej neuveriteľne pracovitý a priťahoval k sebe veľké množstvo vynikajúcich umelcov svojej doby. "Lúčenie s Karlom je ťažké, veľmi ťažké. Vedie cez potoky sĺz," povedala. Gottov ošetrujúci lekár Marek Trněný prečítal žalm.

Gott bol človek z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TV MARKÍZA)

Vojaci na konci omše vyniesli rakvu s Gottovými pozostatkami pred katedrálu. Za rakvou sa vytvoril zástup ľudí. Na jeho čele kráčala vdova Ivana Gottová s dvoma dcérami. Približne o 12.30 h sa rozozvučal najväčší zvon v ČR nazvaný Zikmund a zo zvukového záznamu zaznela pieseň Už z hor zní zvon v podaní Karla Gotta.

Verejnosť mala príležitosť rozlúčiť sa s umelcom v piatok v paláci Žofín. V čase od 8.00 h do polnoci tam prišlo asi 49.000 ľudí.

Karla Gotta si je možné uctiť aj na pietnom mieste v Kinského záhrade a ľudia chodia aj k jeho vile na Bertramke.

Gott bol človek z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TV MARKÍZA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu