Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusko chce plne obnoviť vzťahy s USA: Názory lídrov sa spájajú v otázke KĽDR či Sýrie

Stretnutie zastupiteľov USA a Ruska Zobraziť galériu (11)
Stretnutie zastupiteľov USA a Ruska (Zdroj: TASR (AP Photo/Pavel Golovkin, Pool))

SOČI - Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že chce "plne obnoviť" naštrbené vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou. Šéf Kremľa to povedal počas návštevy amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea v Rusku, informovala tlačová agentúra AFP.

"Bol by som veľmi rád, ak by vaša návšteva Ruska pomohla rusko-americkým vzťahom a podporila ich rozvoj," uviedol Putin po tom, ako privítal Pompea vo svojej rezidencii v čiernomorskom letovisku Soči. Putin zároveň vyzdvihol nedávnu správu amerického osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera o preverovaní zásahov Ruska do amerických prezidentských volieb z roku 2016. "Napriek nezvyčajnej podstate komisie pán Mueller vykonal celkom objektívne vyšetrovanie a potvrdil absenciu akejkoľvek spolupráce medzi americkou administratívou a Ruskom," uviedol.

Podľa Putinových slov Moskva tieto tvrdenia odmietala "od samého začiatku ako úplný nezmysel". Pompeo predtým svojmu ruskému náprotivku Sergejovi Lavrovovi povedal, že americký prezident Donald Trump má takisto záujem o zlepšenie vzťahov s Moskvou.

Mike Pompeo
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

Pompeo Putinovi zdôraznil, že Trump chce, aby "oba naše krajiny boli úspešnejšie, a - úprimne -, aby bol úspešnejší celý svet". "Prezident Trump chce spraviť všetko, čo môžeme, a požiadal ma, aby som sem pricestoval a odovzdal jeho odkaz," vyhlásil šéf americkej diplomacie v Soči. "Časť našej komunikácie je excelentná - o Severnej Kórei, Afganistane či spoločnom boji proti terorizmu. Toto sú veci, na ktorých môžeme stavať," zakončil Pompeo.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA (Alexander Nemenov/Pool Photo via AP) (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP))

"Pred niekoľkými dňami som mal tú česť telefonicky hovoriť s prezidentom Spojených štátov. Nadobudol som pocit, že Donald Trump je naklonený obnoveniu rusko-amerických vzťahov, kontaktov a spoločnému riešeniu problémov, ktoré sú naším spoločným záujmom," povedal Putin, ktorého citovala tlačová agentúra TASS."My sme opakovane vyhlásili, že chceme plne obnoviť vzájomné vzťahy. Dúfam, že teraz sa pre to vytvoria vhodné podmienky," potvrdil ruský prezident.

Rusko a USA môžu nájsť spôsoby, ako spolupracovať

Spojené štáty a Rusko majú v Severnej Kórei rovnaké ciele, povedal v utorok minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo po rozhovoroch s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Pompeo súčasne vyjadril nádej, že Rusko a USA môžu nájsť spôsoby, ako spolupracovať.

Pompeo a Putin
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA (Alexander Nemenov/Pool Photo via AP) (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP))

Počas takmer dvojhodinového rozhovoru, ktorý sa odohral v Putinovej letnej rezidencii v čiernomorskom letovisku Soči, politici podľa Pompeových slov "dlho hovorili" aj o Severnej Kórei.  Ich rokovanie v Soči sa konalo niekoľko týždňov po tom, ako Putin v prístavom meste Vladivostok usporiadal summit s vodcom KĽDR Kim Čong-unom. Ako pripomenula agentúra AFP, Kim využil túto príležitosť, aby obvinil Spojené štáty, že konajú v "zlej viere". Reagoval takto na svoju druhú schôdzku s prezidentom USA Donaldom Trumpom, ktorá sa konala vo vietnamskom Hanoji a skončila sa patom.

Stretnutie Donalda Trumpa a
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci)

Pompeo, ktorý minulý rok navštívil Pchjongjang štyrikrát, zohráva vedúcu úlohu v snahách vyjednať dohodu so Severnou Kóreou a dosiahnuť, aby sa vzdala svojho jadrového arzenálu. Americký minister však pritom nateraz odmieta požiadavku Severnej Kórey, ktorá má podporu Ruska i Číny, aby uzavretiu konečnej dohody s KĽDR predchádzalo zrušenie sankcií uvalených na túto krajinu.

USA a Rusko spločne prišli na riešenie patovej situácie v Sýrii

Spojené štáty a Rusko sa dohodli na spôsoboch, ako prekonať patovú situáciu pri hľadaní politického riešenia v Sýrii, uviedol minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo po rozhovoroch s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým sa zišli v utorok v ruskom čiernomorskom letovisku Soči.

Pompeo spresnil, že Sýria - kde Spojené štáty a Rusko stoja na opačných stranách konfliktu - bola hlavnou témou jeho rokovania s Putinom. Dodal tiež, že obe mocnosti podporili myšlienku vytvoriť výbor poverený vypracovaním povojnovej sýrskej ústavy. Ide o kľúčový krok, ktorý sa zatiaľ nepodarilo uskutočniť kvôli nezhodám zainteresovaných strán.

Mike Pompeo
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sait Serkan Gurbuz)

Pred odletom z Ruska Pompeo pred novinármi označil rokovanie o Sýrii za veľmi produktívne "o záležitostiach, ktoré môžeme robiť spoločne a kde máme rovnakú predstavu o tom, ako má politický proces napredovať." Pripomenul "politický proces spojený s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2254", ktorý sa ocitol v slepej uličke, pričom vyjadril presvedčenie, že "teraz môžeme začať vzájomne spolupracovať spôsobom, ktorý to odblokuje". Pompeo vyslovil nádej, že sa v tomto procese sa podarí podniknúť prinajmenšom prvý krok v podobe vytvorenia spomínaného výboru, ktorý skoncipuje novú sýrsku ústavu.

Mike Pompeo
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Jim Young/Pool Photo via AP)

Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN č. 2254 bola prijatá jednomyseľne v roku 2015 a vyzvala začať politický proces pod vedením Sýrčanov a pod dohľadom OSN. K realizácii rezolúcie však nedošlo. Pompeo informoval, že Rusko a Spojené štáty diskutovali aj o ďalších oblastiach spolupráce v Sýrii, ktoré však bližšie nemohol špecifikovať. 

Kremeľ odsúhlasí akýkúkoľvek formu stretnutia Putina s Trumpom

Kremeľ bude súhlasiť s akýmkoľvek formátom stretnutia medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Povedal to poradca ruského prezidenta pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov. Vyjadril sa tak po utorkovom stretnutí Putina s americkým ministrom zahraničia Mikeom Pompeom v ruskom prímorskom letovisku Soči.

Jurij Ušakov
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais))

Trump povedal, že sa chce s Putinom stretnúť počas summitu G20, ktorý sa uskutoční v júni v Japonsku. Podľa ruských predstaviteľov však o to Biely dom zatiaľ oficiálne nepožiadal. "Sme pripravení na akýkoľvek druh kontaktu. Môžeme sa rozprávať s prezidentom Trumpom postojačky (na okraji summitu), môžeme si spolu sadnúť pre detailnejšie rozhovory. Všetko závisí od postoja našich amerických partnerov," poznamenal Ušakov.

Donald Trump a Vladimir
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP)

Pompeo rokoval v Soči tri hodiny s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom. Následne sa spolu s Lavrovom stretli s Putinom. Podľa Ušakova Pompeo s ruským prezidentom diskutoval o Sýrii, Afganistane a Venezuele, Ukrajina a ľudské práva však témami rozhovorov neboli.

Viac o téme: RuskoUSAVladimir PutinMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu