Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

PRÁVE TERAZ Zásah NAKA vo viacerých okresoch Slovenska: VIDEO Dôvodom sú podvody po celej Európe

NAKA Zobraziť galériu (2)
NAKA (Zdroj: FB/Polícia SR)

BRATISLAVA - Od skorého rána zasahuje finančná polícia v okresoch Bratislava, Košice, Prešov, Komárno a Levice. Členom zločineckej skupiny daňovej trestnej činnosti NAKA doručuje obvinenia. Vyšetrovateľ už obvinil 15 osôb, v prípade dokázania viny im hrozí od päť do 12 rokov za mrežami za daňovú trestnú činnosť, a od 12 do 20 rokov za legalizáciu príjmu z trestnej činnosti.

Ako informovala Polícia SR na sociálnej sieti, vyšetrovateľ obvinil 15 osôb zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločinu daňového podvodu, zločinu skrátenia dane a poistného a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. "Teraz bude musieť 12 Slovákov a troch Čechov vypočuť a vykonať ďalšie procesné úkony," prezrádza polícia v príspevku.

Podvody v IT sektore

Rozsiahlu ekonomickú trestnú činnosť podľa zástupcov zákona páchali minimálne od decembra 2012 na území Slovenska a ďalších štátov Európskej únie. "Zločinecká skupina mala byť napojená na zahraničnú zločineckú skupinu, pôsobiacu v EÚ. Na Slovensku mali vytvoriť sieť najmenej šiestich obchodných spoločností na simulované obchody s IT tovarom. Ten mal pochádzať práve od zahraničnej zločineckej skupiny," informovala polícia.

Vyše 200 policajtov v teréne: Domové prehliadky a zadržanie podozrivých, škoda za vyše 1,5 milióna

Miliónové škody

Obchodovať mali najmenej s 12 firmami registrovanými v štátoch EÚ. Daňovou trestnou činnosťou tak vznikla škoda viac ako päť miliónov eur. "Predstieranými obchodmi mali časť z neoprávnene získaných peňazí legalizovať vo výške viac ako dva milióny eur," priblížili v príspevku. Mastná suma mala potom skončiť na účtoch tretích firiem a to bez zjavného ekonomického opodstatnenia. Takto získané prostriedky mali byť vyberané v hotovosti a odovzdávané riadiacim členom zločineckej skupiny.

Obvineným v prípade dokázania viny hrozí za daňovú trestnú činnosť test odňatia slobody od päť do 12 rokov, za legalizáciu príjmu z trestnej činnosti od 12 do 20. Ako uviedla polícia, stíhaní sú na slobode.

Viac o téme: RaziaPolícia Daňová trestná činnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu