Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Stanica Nivy už rastie do výšky: FOTO Najväčšia jama v strednej Európe, kanál už je hotový

Stavba v Mlynských nivách napreduje Zobraziť galériu (5)
Stavba v Mlynských nivách napreduje (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Proces stavby na ulici Mlynské nivy v Bratislave napreduje vysokým tempom. Podľa developera HB Reavis sa v týchto dňoch uskutočňujú kroky na posledných častiach základovej dosky Stanice Nivy. Tie chcú stihnúť dostavať v polovici marca. Dosku bude tvoriť 37-tisíc kubických metrov betónu.

Podľa HB Reavis ide v tejto chvíli o najväčšie staveniska v strednej Európe, pričom sa na ňom aktuálne podieľa najviac žeriavov. "Na stavbe máme v tejto chvíli 18 žeriavov, čím sme zároveň dosiahli aj ich najvyšší počet. V najbližších mesiacoch budeme ďalej vyhotovovať železobetónové a oceľové konštrukcie. V pláne je taktiež realizácia rampy na strešné parkovisko. Na najväčšom stavenisku v regióne strednej Európy s rozlohou 4,4 hektára a obvodom jeden kilometer aktuálne pracuje takmer 450 robotníkov rôznych profesií," uviedla spoločnosť HB Reavis s tým, že hlavná časť prác má byť ukončená na konci štvrtého kvartálu aktuálneho roku. 

Stanica Nivy už rastie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

Najvyššia kancelárska budova na Slovensku

Súčasťou stavebného komplexu je aj budova Nivy Tower, ktorej súčasný rozostavaný skelet dosahuje strop 23. podlaží."Sme tak na výške viac ako 86 metrov z celkových 125 metrov, čo z Nivy Tower urobí najvyššiu kancelársku budovu na Slovensku. Z fasády je namontovaných 454 elementov z celkového množstva 1865, čo je takmer štvrtina. Fasádou je už prekrytých prvých desať podlaží," priblížila developerská spoločnosť.

Stanica Nivy má byť ukončená v roku 2020. Jej štruktúra bude spočívať v kombinácii medzinárodného autobusového terminálu, centra nákupov, tržnice a nebude chýbať ani spomínaná výšková budova Nivy Tower. Výstavba projektu Stanica Nivy, má celkovo stáť 345 miliónov eur. Tá sa začala v máji 2017 prácami na administratívnej budove Nivy Tower. Aktuálnu náhradnú stanicu Bratislavčania využívajú na Bottovej ulici.

Stanica Nivy už rastie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

Kruhový objazd pod povrchom

Obnova ulice v sebe zahŕňa aj výkop prvej a druhej etapy podzemnej kruhovej križovatky. Prvá etapa začala vystužením železobetónového stropu.V rámci tej druhej bolo pripravené miesto na stavbu základovej dosky. "Rekonštrukciu kanalizačného zberača máme takmer hotovú, v budúcom týždni zrealizujeme posledný bod tohto stavebného objektu - sútokovú komoru. Rekonštrukciu dažďovej kanalizácie máme v časti ulice Mlynské nivy hotovú na 50 percent. Zároveň sme už zrealizovali prvú etapu rekonštrukcie plynového aj vodovodného potrubia," uzavrel investor. Z komunikácií zrealizoval jeden jazdný pruh vozovky pre výjazd autobusov z dočasnej autobusovej stanice. 

Stanica Nivy už rastie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

Časť Mlynských nív pre túto rekonštrukciu v polovici februára uzatvorili pre dopravu. Uzávera pritom potrvá jeden rok. V rámci prvého polroku pôjde o jej úplnú uzáveru, počas druhého polroka bude ulica sprejazdnená pre MHD. Mlynské nivy sa majú po rekonštrukcii ožiť a stať sa novým mestským bulvárom.

Viac o téme: PrestavbaAutobusová stanicaBratislavaMlynské nivy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu