Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Londýn je ako vo vojne! Desiatky mŕtvych a stovky obetí, vlna násilia a strachu udrela naplno

Polícia hľadá vraha krásnej Jodie. Zobraziť galériu (5)
Polícia hľadá vraha krásnej Jodie. (Zdroj: Facebook)

LONDÝN – V hlavnom meste Spojeného kráľovstva zahynulo v priebehu zopár mesiacov po útoku nožom 27 mladistvých, boli to žiaci a študenti vo veku medzi 14 a 20 rokmi. Za minulý rok polícia zaevidovala až 285 smrteľných prípadov. Je to najvyšší počet násilných úmrtí za rok od čias druhej svetovej vojny!

V Londýne len v prvých troch mesiacoch roka 2019 zavraždili nožom 20 ľudí. Zatiaľ poslednými obeťami bola skautka Jodie Chesneyová (17) a študent súkromnej školy Yousef Makki (17). Jodie Chesneyová, obľúbená vynikajúca študentka, ktorú nedávno pozvali na Downing Street spolu s jej skautskou skupinou, bola zabitá počas nevyprovokovaného útoku, keď s priateľmi počúvala hudbu v parku vo východnom Londýne. Yousef Makki, študent z Manchestra sa chcel stať srdcovým chirurgom. V sobotu ho zavraždili v grófstve Cheshire v Hale Barns. Za podozrenie z jeho vraždy zatkli dvoch sedemnásťročných chlapcov.

Verejnosť nedôveruje vláde

Britskí ministri a policajní šéfovia v pondelok rokovali o otázke, či má počet obetí nejakú súvislosť s klesajúcim počtom policajtov v službách britskej vlády. Julia Lopezová, poslankyňa volebného obvodu, kde zahynula zatiaľ posledná obeť, v prejave varovala, že verejnosť stráca dôveru v schopnosť vlády zachovať bezpečnosť v uliciach. Jej kolegyňa Stella Creasyová, pod ktorej správou je východný Londýn, miesto viacerých smrteľných útokov, adresovala naliehavú výzvu ministrovi vnútra Sajidovi Javidovi: „Pracovné skupiny, poradenstvo, konzultácie, viac informácií, také niečo vôbec nefunguje. Ide o núdzovú situáciu, ktorá si vyžaduje okamžitú reakciu!“ Oficiálne údaje hovoria, že minulý rok sa na Ostrovoch odohralo 110 zločinov denne vrátane smrteľných útokov nožom so zúbkovanou čepeľou.

Premiérka odmieta súvis medzi vraždami a počtom policajtov.
Zobraziť galériu (5)
Premiérka odmieta súvis medzi vraždami a počtom policajtov.  (Zdroj: Facebook)

Prečo mladí nosia nože?

Premiérka Theresa Mayová pracovala šesť rokov na ministerstve vnútra, ktoré má pod palcom políciu. Vyhlásila, že je chybou hľadať súvislosť medzi vraždami nožom a počtom policajtov. Ministri poukázali na to, že od začiatku roku 2000, keď došlo k najvyššiemu výskytu závažných násilných trestných činov, počet policajtov vzrástol. Vyšší policajní dôstojníci a opoziční poslanci však uviedli, že jedným z dôvodov krviprelievania bolo úsilie vlády ušetriť na výdavkoch za políciu.

Zomreli po útoku nožom.
Zobraziť galériu (5)
Zomreli po útoku nožom.  (Zdroj: bbc)
Podľa bývalého policajného komisára lorda Hogana-Howa je potrebných ďalších 20-tisíc policajtov. Národný kontrolný úrad uviedol, že od polovice roka 2010 sa financovanie polície znížilo o 19 % na 12,3 miliardy libier ročne. Vedenie polície v tom vidí vplyv na počet násilností a vojny gangov. Pre vládu je však dôležitá odpoveď na otázku, prečo toľko mladých ľudí nosí nože?

Prečo mladí ľudia vôbec nosia nože?
Zobraziť galériu (5)
Prečo mladí ľudia vôbec nosia nože?  (Zdroj: Facebook)

Policajný minister Nick Hurd uviedol, že bolo investovaných ďalších 460 miliónov libier na nábor ďalších 2 500 policajtov na celoštátnej úrovni. Lord Hogan-Howe reagoval: „A kedy nastúpia?“

Sajid Javid vyhlásil, že podnikol kroky na vyriešenie „cyklu nezmyselného násilia, ktoré zabíja mladých ľudí“. Popísal útoky nožom ako komplexný problém, ktorý má viac ako jeden dôvod krviprelievania vrátane zmien na trhu s drogami.

 

Viac o téme: KrvVraždaVeľká BritániaÚtok nožom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu