Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovákov na Divadelnú Nitru vyberali MLOKi, ukazujú súčasné fenomény slovenského divadla

Divadelná Nitra 2018 PR článok Zobraziť galériu (6)
Divadelná Nitra 2018 (Zdroj: DIVADELNÁ NITRA 2018)

Témam, ktoré súvisia s aktuálnym stavom spoločnosti, sa venujú inscenácie slovenských súborov v hlavnom programe Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra 2018, ktorý sa koná od 28. septembra do 3. októbra. Vstupenky na hlavný program sú od 6.8.2018 v predaji online prostredníctvom internetového portálu www.predpredaj.sk v sekcii Divadlo.

Skupinu festivalom poverených kurátoriek, ktorá ich vyberala, tvoria štyri členky združenia MLOKi – mladí o kultúre inak, divadelné kritičky Zuzana Andrejcová Ferusová, Katarína Cvečková, Lucia Lejková a Martina Mašlárová. Do programu zaradili inscenácie Znovuzjednotenie Kóreí zo Štátneho divadla Košice, Stalker Teatra Tatra, koprodukčný projekt Štúdia 12 a Divadla Pôtoň Americký cisár aj vizuálno-pohybové dielo Debris Company WOW!

Počas uplynulej divadelnej sezóny sme navštívili drvivú väčšinu premiér po celom Slovensku. Neboli sme na nich vždy všetky štyri, ale odhadom dvadsať inscenácií, z ktorých sme napokon vyberali, videla každá jedna z nás,“ popisuje Katarína Cvečková, ako kurátorky vyberali inscenácie, ktoré zaradili do programu. ,,Konečné rozhodnutie padlo po tom, čo sme sa intenzívne stretávali a diskutovali. Dôraz na tvorcov, ktorí zastupujú nezávislú divadelnú scénu na Slovensku, nebol zámerom,“ dopĺňa.

Každej zo slovenských inscenácií v hlavnom programe festivalu priradili organizátori niektoré zo slov REvanš, REinkarnácia, REtrospektíva, REflexia a REsocializácia. Divadelná Nitra 2018 totiž pracuje s témou RE. Slovné hry s touto predponou, ale aj slabikou, súvisia s potrebou obzrieť sa späť, premýšľať o minulých dejoch, prehodnocovať interpretáciu dejín i svoje postoje, ale zároveň sa pýtať, ako ďalej.

Viaceré z inscenácií sú charakteristické blízkym kontaktom publika s hercami. Znovuzjednotenie Kóreí sa, napríklad, odohráva v koridore medzi dvoma hľadiskami. Do tejto demilitarizovanej zóny vstupujú jednotlivé postavy s dvadsiatimi šiestimi mikropríbehmi o vzťahoch.

Znovuzjednotenie Kóreí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: DIVADELNÁ NITRA 2018)

Hoci aj názov hry, aj tematické označenie REvanš k tomu navádzajú, Znovuzjednotenie Kóreí sa priamo nevyjadruje ani k vojne, ani k politike. Text popredného francúzskeho autora Joëla Pommerata, ktorý v Štátnom divadle Košice inscenovala výrazná mladá režisérka Júlia Rázusová, sa odráža od úvah o láske filozofa Rolanda Barthesa a pracuje aj s citáciami a odkazmi na mnohé iné diela.

Trailer ZNOVUZJEDNOTENIE KÓREÍ:

S  netradičným priestorom už pri príchode návštevníkov do ,,Zóny“ a potom počas celého predstavenia pracuje zase obľúbené domovské Teatro Tatro.
Inscenáciu Stalker odohrá vo vojenskom stane postavenom v objekte bývalých nitrianskych kasární pod Zoborom. Aj pre mnohých obyvateľov mesta ide o úplne nepoznaný priestor, teda v pravom slova zmysle zónu.

Stalker
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Teatro Taro)

Adaptáciu kultového sci-fi bratov Strugackých pripravil režisér a zakladateľ Teatra Tatra
Ondrej Spišák. V parafráze na hľadanie svätého grálu sa chce spolu s divákmi zamýšľať nad základnými filozofickými otázkami o zmysle života. Festival na zamyslenie pridáva tematické označenie REinkarnácia.

Americký cisár v koprodukcii Štúdia 12 a Divadla Pôtoň je voľnou adaptáciou knižnej reportáže rakúskeho spisovateľa Martina Pollacka, ktorú na Slovensku vydalo vydavateľstvo Absynt v období rozjatrenom utečeneckou krízou roku 2015. Tvorivý tím vystaval inscenáciu na základe vlastného terénneho výskumu v regióne východného Slovenska a Haliče, z ktorého pred vyše sto rokmi odchádzala vysťahovalecká vlna do Spojených štátov. REtrospektíva však nie je prvoplánová, režisérka Iveta Ditte Jurčová vytvorila poetický príbeh, v ktorom ožívajú obrazy prázdna, miestami apokalypsy. Inscenácia sa odohráva v tesnom kontakte s divákmi natlačenými akoby v podpalubí lode spolu s množstvom ďalších emigrantov.

Trailer AMERICKÝ CISÁR:

Priamo s básňami Eugena Gindla pracuje vo svojom oceňovanom vizuálno-pohybovom diele WOW! Debris Company. Tandem režiséra Jozefa Vlka a choreografky Stanislavy Vlčekovej vytvoril 14 obrazov na texty popredného slovenského autora, spoločenského intelektuála a dlhoročného šéfredaktora časopisu Kozmos.

WOW!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Debris Company)

Inscenácia WOW! sa tak pohybom, hudbou a vizuálne príťažlivými obrazmi vyjadruje k nutkavej snahe človeka stať sa namiesto pozorovateľa alebo účastníka sveta jeho hýbateľom. Tvorivý tím získal za túto REflexiu hlavnú cenu festivalu Nová dráma 2018.

Trailer WOW: 

,,Slovenské divadlo sa, vďakabohu, vyjadruje k aktuálnym spoločenským otázkam,“ komentuje Katarína Cvečková. ,,Náš výber predstavuje súčasné fenomény slovenského divadla – v podobe tém, ktorým sa jednotlivé inscenácie venujú, aj formálnymi experimentmi, ktoré sa v nich objavujú. Chceli sme zároveň, aby bol výber vyvážený aj žánrovo,“ pokračuje.

Ľudia, miesta, veci 2
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ľuboš Kotlár)

Hostiteľské Divadlo Andreja Bagara v Nitre bude na Divadelnej Nitre reprezentovať inscenácia Ľudia, miesta a veci a zo Starého divadla Karola Spišáka v Nitre sa v sprievodnom programe objaví inscenácia Sám a Esmeralda.

Tragikomédiu britského autora Duncana Macmillana naštudoval v Divadle Andreja Bagara v Nitre vyhľadávaný režisér Marián Amsler. Inscenácia Ľudia, miesta a veci poukazuje na život v časoch rozpadajúcich sa vzťahov medzi ľuďmi a straty základných záchytných bodov mnohých jednotlivcov. Platformou pre toto uvažovanie je REsocializácia mladej herečky Emmy, ktorá sa musí podrobiť liečeniu pre drogovo závislých.

Trailer ĽUDIA, MIESTA A VECI:

O svetoch, v ktorých môže človek žiť vďaka vlastnej fantázii, zase hovorí inscenácia Sám a Esmeralda. V hre určenej deťom zobrazuje švédska dramatička
Martina Montelius detstvo osobitým, filmovým spôsobom. Poslednú premiéru uplynulej sezóny pripravila v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre mladá operná režisérka
Linda Keprtová.

Sám a Esmeralda
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Staré divadlo Karola Spišáka)

Všetky slovenské inscenácie v programe Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra 2018 vznikli na základe súčasných textov a viaceré sú autorským divadlom. Katarína Cvečková k tomu uvádza, že skupina kurátoriek slovenského programu sa klasike nevyhla programovo. Práve inscenácie, ktoré kurátorky do programu festivalu zaradili, však podľa nich najvýstižnejšie korešpondujú s aktuálnymi tendenciami slovenského divadla. Festival zároveň vo svojom programe prvý raz predstaví dve pozoruhodné mladé režisérky
– ani dielo Júlie Rázusovej, ani Lindy Keprtovej doteraz festival ešte neuviedol.

Vstupenky na všetky predstavenia, ktoré v programe ponúkne Medzinárodný festival Divadelná Nitra 2018, sú už v predaji online. Od 23. augusta sa budú predávať aj v pokladnici festivalu vo foyer Divadla Andreja Bagara v Nitre (vstup z námestia).

Všetky aktuálne informácie nájdete na oficiálnej stránke a na facebooku.

Lístky zakúpite v  

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu