Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Benefičný koncert Operné gala v Kežmarku 2018 pod záštitou Edity Gruberovej

Benefičný koncert Operné gala v Kežmarku 2015 PR článok Zobraziť galériu (5)
Benefičný koncert Operné gala v Kežmarku 2015 (Zdroj: Zdenko Hanout)

Genius loci milánskej La Scaly ožije v tomto roku pod Tatrami v nedeľu 19. augusta 2018 o 17. hod., kedy exkluzívny interiér Dreveného evanjelického artikulárneho kostola v Kežmarku – národnej kultúrnej pamiatky zapísanej v UNESCO, opäť rozozvučia príbehy o láske a zrade prostredníctvom piateho polojubilejného ročníka benefičného koncertu ,,Operné gala v Kežmarku“.

Záštitu nad koncertom prevzala svetoznáma operná diva Edita Gruberová.

Toto unikátne podujatie otvárajúce brány do krajiny zázrakov a čara sveta opery, ktoré spája ušľachtilé umenie so silnými ľudskými príbehmi, je symbiózou zrelého majstrovstva renomovaných slovenských operných sólistov a sviežeho umenia mladých talentov – hviezd zajtrajška.

Benefičný koncert Operné gala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Opera Slovakia)

Účinkujúci Operného gala 2018

V Kežmarku sa na piatom ročníku koncertu predstavia renomovaní slovenskí umelci úspešne etablovaní na medzinárodných operných scénach. Barytonista Richard Šveda, rodák zo Svidníka, je v súčasnosti sólistom Deutsche oper am Rhein v Düsseldorfe. Na zahraničných javiskách často znie aj mezzosoprán rodáčky z Matejoviec pri Poprade Zuzany Šveda. Štafetu mladých talentov tento rok prevezme sopranistka Slávka Zámečníková, pôvodom z Bánoviec nad Bebravou, študentka Hochschule für Musik Hanns Eisler v Berlíne a členka Operného štúdia v Berlínskej Staatsoper Unter den Linden pod vedením svetoznámeho dirigenta a klaviristu Daniela Barenboima. Slávka Zámečníková je laureátkou viacerých medzinárodných súťaží a víťazkou obnovenej speváckej súťaže M. Schneidera-Trnavského v Trnave v roku 2017. Neodmysliteľnou ingredienciou operného a piesňového menu koncertu bude klavírny sprievod korepetítorky Opery Štátneho divadla v Košiciach Júlie Grejtákovej, ktorá je zároveň hlavnou korepetítorkou a dramaturgičkou Opera Slovakia.

Benefičný koncert Operné gala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Zdenko Hanout)

Program koncertu

Repertoár galakoncertu ponúkne lahôdky velikánov svetovej opernej literatúry od Saint-Saënsa, Wagnera, Pucciniho, Mozarta, Offenbacha, Charpentiera, Masseneta, Bizeta či Gounoda. Súčasťou budú aj piesne slovenských skladateľov, ktorých výročia si v tomto roku pripomíname – B. Urbanca, M. Schneidera-Trnavského a E. Suchoňa.

Vstupenky na Operné Gala v Kežmarku nájdete na  .

Benefičný charakter koncertu

Na koncerte sa budú snúbiť tóny majstrov svetovej opery a slovenskej piesňovej tvorby s hlbokým posolstvom ľudskosti. Výťažok z koncertu venuje tento rok producent koncertu Opera Slovakia, o.z. v spolupráci s Nadáciou TA3 a jej správcu pána Petra Káčera na kúpeľnú liečbu pre ťažko zdravotne postihnutú Vierku (22) z Tvarožnej pri Kežmarku, ktorej už v jej prvom roku života diagnostikovali Infantilnú spinálnu svalovú atrofiu I. typu (Werdnigova-Hoffmanova). Kriví sa jej chrbtica, atrofujú svaly a nikdy nebude chodiť. Veľmi jej pomáha kúpeľná liečba, ktorú jej zdravotná poisťovňa preplácala len do dovŕšenia osemnástich rokov. Po dosiahnutí prahu dospelosti už zdravotná poisťovňa odmietla Vierke kúpeľnú liečbu preplácať a teraz ak ju chce absolvovať, musí si náklady na ňu uhradiť sama. Liečba je finančne náročná a keďže stojí vyše 3.000 €, sama si ju nemôže dovoliť. Preto jej jeden terapeutický pobyt v kúpeľoch pomôžu zabezpečiť operní umelci, ktorí vystúpia bez nároku na honorár.

Benefičný koncert Operné gala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Zdenko Hanout)

O koncerte

Operné gala v Kežmarku sa koná pravidelne od roku 2014 v letnom období pri príležitosti spustenia prevádzky spravodajsko-publicistického internetového časopisu www.operaslovakia.sk. Koncert sa profiluje nielen ako spoločenská udalosť mesta, s participáciou rôznych organizácií či jednotlivcov, ale aj ako udalosť regiónu so zámerom povýšiť ho na každoročne očakávanú celoslovenskú jedinečnú opernú benefičnú udalosť roka. Postupne si získava svojich skalných fanúšikov z celého Slovenska i zahraničia, ktorých spolu s benefíciou láka možnosť vidieť a počuť naživo výnimočné slovenské umelecké osobnosti svetovej aj domácej opernej scény v malebnom podtatranskom regióne. Producentom je Opera Slovakia, o.z., ktorého hlavným cieľom je popularizácia operného umenia.

Viac informácii nájdete na www.operaslovakia.sk.

-Reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu