Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Predpoveď počasia na LETO: Za teplom nemusíte nikam chodiť, na Slovensku nás čaká peklo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Začíname si zvykať, že k letu na Slovensku už neodmysliteľne patria aj horúčavy, ktoré však nevyhovujú každému. Tento rok sa vysoké teploty dostavili naozaj skoro a podľa meteorológa a klimatológa Pavla Matejoviča sme zažili najteplejšiu jar v histórii pozorovaní na našom území minimálne od roku 1881. Ak už teraz máte hrejivých slnečných lúčov plné zuby, nasledujúcich pár mesiacov sa budete pravdepodobne musieť zmieriť s tým, že peklo veľmi nepoľaví. Práve naopak.

Horúci máj

"Už v prvej májovej dekáde boli priemerné denné teploty vyššie, ako je priemer v júli. Mimoriadne teplé počasie v máji bolo dôsledkom prevládajúcich cirkulačných podmienok, najmä mohutnej anticyklóny nad Škandináviou, ktorá blokovala postup frontálnych systémov od západu a s nimi spojeného chladnejšieho morského vzduchu z Atlantiku. Vnútrozemie európskeho kontinentu, ktoré bolo extrémne teplé už v apríli, sa tak ďalej nerušene ešte viac radiačne ohrievalo, čo sa prejavilo aj na severe Európy (relatívne najteplejšie bolo v máji v Škandinávii)," vysvetlil Pavel Matejovič.

Mesačná odchýlka priemernej teploty mája 2018 od dlhodobého priemeru 1981-2010 v Európe a priemerná teplota mája v Hurbanove v období 1871-2018, šípkou je vyznačený priemer tohtoročného mája.
Zobraziť galériu (4)
Mesačná odchýlka priemernej teploty mája 2018 od dlhodobého priemeru 1981-2010 v Európe a priemerná teplota mája v Hurbanove v období 1871-2018, šípkou je vyznačený priemer tohtoročného mája.  (Zdroj: effis.jrc.ec.europa.eu, copernicus.eu, intersucho.cz, karstenhaustein.com, SHMÚ)

Najteplejšia jar v histórii

Podľa neho sa v dôsledku takého vývoja bezprostredne za sebou vyskytli dva rekordne teplé mesiace, pričom priemerná teplota apríla bola vyššia než májový priemer a priemerná teplota v máji bola vyššia než júnový a dokonca aj augustový priemer. Rekordne teplá bola celá jar (marec - máj) a stala sa tak najteplejšou jarou v histórii meteorologických pozorovaní na našom území minimálne od roku 1881, pričom v Hurbanove mala kladnú odchýlku asi +2.8 °C od dlhodobého priemeru.

Máj 2018 skončil na Slovensku ako mimoriadne teplotne nadnormálny a prekonal doteraz najteplejší máj z roku 1958. S priemernou mesačnou teplotou 19.8 °C v Hurbanove prekonal najteplejší máj o 0.4 °C a bol tak o 4.1 °C teplejší, ako je dlhodobý priemer. Boli však aj stanice na Slovensku, kde bol máj ešte teplejší, napríklad v Košiciach dosiahla priemerná teplota mája odchýlku až +4.5 °C od dlhodobého priemeru 1961 - 1990.

Deficit pôdnej vlahy v mm na území Slovenska dňa 13.5.2018.
Zobraziť galériu (4)
Deficit pôdnej vlahy v mm na území Slovenska dňa 13.5.2018.  (Zdroj: effis.jrc.ec.europa.eu, copernicus.eu, intersucho.cz, karstenhaustein.com, SHMÚ)

"Mimoriadne teplý charakter počasia spôsobil zvýšený výpar. V dôsledku absencie významnejších celoplošných zrážok sa deficit pôdnej vlahy v máji ustavične zvyšoval, čím sa sucho z apríla ešte viac zvýraznilo. Zrážky v druhej polovici mája ho čiastočne zmiernili, no v závere mesiaca sa situácia začala opäť zhoršovať s výnimkou lokalít, kde sa vyskytli búrky," uviedol odborník.

Prognóza na jún a leto

Veľmi teplý charakter počasia pokračuje aj v júni, pričom podľa aktuálnych prognostických modelov by sa začiatkom druhej dekády tohto mesiaca malo začať ešte viac otepľovať. Po prechodnom miernom ochladení v strede tohto týždňa, ktoré však skôr pocítia obyvatelia severného a východného Slovenska, k nám začne zo severnej Afriky pravdepodobne prúdiť veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch.

"Modely neočakávajú minimálne do polovice júna žiadne výraznejšie ochladenie. Vzduch sa bude teda stále viac ohrievať, pričom bude aj pomerne dusno. Preto aj jún bude pravdepodobne teplotne nadnormálny až silne nadnormálny, hoci nebude už asi rekordne teplý. Modely predpokladajú, že jeho kladná odchýlka by mohla dosiahnuť +2 až +3 °C od dlhodobého priemeru," dodal meteorológ.

Prognostické modely (predpokladané teplotné odchýlky) pre mesiac jún a leto 2018.
Zobraziť galériu (4)
Prognostické modely (predpokladané teplotné odchýlky) pre mesiac jún a leto 2018.  (Zdroj: effis.jrc.ec.europa.eu, copernicus.eu, intersucho.cz, karstenhaustein.com, SHMÚ)

Meteorologické leto sa začalo 1. júna a bude trvať do 31. augusta. Podľa európskych a amerických prognostických modelov by malo byť veľmi teplé, pričom nie sú vylúčené ani intenzívne vlny horúčav. Kedy sa vyskytnú, sa však v tejto chvíli nedá predpovedať. Kladné odchýlky leta môžu byť miestami dokonca aj vyššie ako 2 °C. Či však bude tohtoročné leto teplejšie ako vlaňajšie, ktoré patrilo medzi päť najteplejších od začiatku meteorologických pozorovaní, sa tiež ešte v tejto chvíli nedá predpovedať.

"Je len veľmi málo pravdepodobné, že toto leto skončí ako studené. Posledné studené leto sa u nás vyskytlo v roku 1984. V priebehu leta sa však pravdepodobne vyskytnú aj obdobia s prechodným ochladením, počas ktorých sa môžu vyskytnúť zrážky. Väčšina zrážok však spadne počas búrok, preto miesta, kde sa búrky nevyskytnú, sa sucho z jari môže ešte viac zintenzívniť," domnieva sa Pavel Matejovič.

Viac o téme: JúnLetoPočasiePredpoveďPavel Matejovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu