Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Turecké úrady poľujú na Gülenovych sympatizantov: Vydali stovku zatykačov na expolicajtov

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP)

INSTANBUL - Turecká prokuratúra dnes vydala príkaz na zadržanie 100 bývalých príslušníkov polície podozrivých v súvislosti s vlaňajším neúspešným pokusom o vojenský prevrat. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s tým, že 63 osôb, na ktoré bol vydaný zatykač, už polícia zadržala.

Bývalí policajti sú podozriví z využívania mobilnej aplikácie ByLock, ktorá je podľa Ankary rozšírená medzi prívržencami exilového duchovného Fethullaha Gülena - údajného strojcu vlaňajšieho neúspešného pokusu o vojenský prevrat.Turecká tlačová agentúra Anadolu informovala, že policajné operácie na zadržanie osôb, na ktoré bol vydaný zatykač, sa dnes uskutočnili v 19 provinciách Turecka.

Ankara tvrdí, že pokus o prevrat, ktorý sa odohral vlani v júli, zorganizovala tzv. Fethullahova teroristická organizácia (FETÖ), ktorú z amerického exilu údajne riadi Gülen. Ten to však rozhodne odmieta.

Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat turecké úrady začali rozsiahle čistky proti údajným sympatizantom Gülenovho hnutia. Zo štátnych inštitúcií tak prepustili viac ako 150.000 ľudí. Pre podozrenie z napojenia na teroristické skupiny zatkli v krajine vyše 50.000 ľudí.

Ľudskoprávne skupiny i západní spojenci Turecka však vyjadrujú znepokojenie, že turecká vláda zneužíva pokračujúce čistky a razie ako zámienku na potlačenie disentu. Vláda však oponuje, že iba takáto očista spoločnosti môže neutralizovať hrozbu, ktorú predstavuje sieť gülenistov inflitrovaných údajne do zložiek armády, školstva i súdnictva.

Viac o téme: Fethullah GülenPuč Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu