Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Poľsku chýbajú spermie, chcú ich dovážať

VARŠAVA - V Poľsku chýbajú spermie. Aspoň to tvrdia pracovníci spermobank, ktorí platia až 500 zlotých (približne 4400 Sk) dobrovoľným darcom, no napriek tomu sa stretávajú s ich nedostatkom.

Riaditelia kliník, kde sa lieči neplodnosť, bijú na poplach. Spermie je podľa nich nutné dovážať z cudzích krajín. Stále menej Poliakov má totiž záujem spermie darovať.

Problém podľa poľských lekárov tkvie nielen v nezáujme mužov, ale taktiež v tom, že z niekoľkých kandidátov za mesiac sa k darcovstvu hodí iba jeden. Vo Varšave preto už majú zásielky z Dánska, v Gdaňsku ponúkajú spermie z Francúzska či dokonca z Afriky.

O spermie zo zahraničia je medzi Poľkami záujem. "O dánske spermie má záujem 90 percent našich pacientiek," povedala Marzena Smolińská z varšavskej nemocnice.

Podľa poľských lekárov sa ešte pred niekoľkými rokmi hlásilo mesačne niekoľko desiatok mužov, ale teraz je ich veľmi málo. Naviac kvalita spermy sa znižuje. V Poľsku sa podľa štatistík ročne narodí okolo 1500 detí zo skúmavky a päťkrát viac ich prichádza na svet umelým oplodnením.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu