Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Danko obetoval pešiaka, myslí si politologička

Peter Plavčan sa má čoskoro vzdať funkcie.
Peter Plavčan sa má čoskoro vzdať funkcie. (Zdroj: TASR/Marko Erd)

BRATISLAVA - Vyhlásenie predsedu Slovenskej národnej strany (SNS) Andreja Danka o abdikácii Petra Plavčana z funkcie ministra školstva je logické zavŕšenie krízy.

Uviedla to politologička Darina Malová. Profesorka politológie z Univerzity Komenského uviedla, že ak by mala situáciu prirovnať k šachu, tak Danko obetoval pešiaka. Pripomenula pritom, že Plavčan nie je členom SNS, a tým pádom sa nedá predpokladať seriózny vzťah medzi predsedom strany a nominantom. Danko tak podľa nej obetoval menej dôležitú figúrku za to, že si zachová pozíciu v koalícii. Ako tiež dodala, Danko asi pochopil, že všetky ostatné možnosti, ako napríklad rozpad vlády či predčasne voľby, by neviedli k ničomu perspektívnemu pre SNS.

Prečítajte si aj: MIMORIADNY ONLINE Koniec koalície sa blíži! Fico odvolal Plavčana: Prvé slová, keď to uvidel Danko

Malová sa vyjadrila aj k tomu, že Danko dnes počas vyhlásenia neútočil na svojich koaličných partnerov. Ako uviedla, každý sa v politike učí. Danko podľa nej zrejme pochopil, že jeho sila v koalícii sa rovná percentám, ktoré získal vo voľbách a tie neboli vysoké. Malová tiež dodala, že všetky predchádzajúce emocionálne vystúpenia Andreja Danka, ako napríklad kauza s výložkami, viedli k poklesu preferencií SNS. Malová dodala, že možno sa Danko učí a možno je to iba útlm jeho emocionálneho štýlu politiky.

Danko dnes tiež vyhlásil, že bude rozmýšľať, ako a či ďalej v politike. V súvislosti s otázkou na možný vývoj situácie Malová uviedla, že Danko je nepredvídateľný. Ak by však posudzovala racionálny scenár, Danko podľa nej v koalícii zostane.

Predseda vlády Robert Fico dnes uviedol, že minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) by mal skončiť vo funkcii. Tiež požiadal predsedu SNS Andreja Danka, aby predložil návrh na nového ministra školstva, a to v čo najkratšom čase. Dôvodom podľa Fica je, že udalosti, ktoré sa stali na ministerstve školstva, vyvolávajú pochybnosti v očiach verejnosti, či to vláda myslí s bojom proti netransparentnému a korupčnému správaniu sa vážne.

Viac o téme: Andrej DankoPeter PlavčanKoaličná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu