Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nevídaná situácia v Sýrii: Prímerie sa viac-menej dodržiava, ale i tak sa to nezaobišlo bez smrti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Celoštátne prímerie v Sýrii sprostredkované Ruskom a Tureckom, ktoré začalo platiť o polnoci zo štvrtka na dnes miestneho času, sa vo väčšine sýrskych oblastí dodržiava a dochádza len k izolovaným prípadom jeho porušovania. Jedným z prípadov je streľba snajpera na okraji hlavného mesta Damask, pri ktorej zahynul civilista. Informovala o tom organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

"Jednu osobu zabil ostreľovač v damaskej východnej štvrti Ghútta. Toto je prvá civilná obeť odvtedy, čo pred 17 hodinami začalo platiť prímerie," uviedol šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán. Dodal, že nová vlna ostreľovania zasiahla aj oblasti na vidieckom severe provincie Dará, kde utrpelo zranenia niekoľko ľudí. Informátori od polnoci hlásili niekoľko prestreliek medzi sýrskou armádou a povstalcami takisto v provincii Hamá v strednej časti krajiny. Napriek prípadom porušovania sa prímerie vo väčšine sýrskych oblastí dodržiava, trval na svojom názore Rahmán.

Zrážky dnes už skôr vypukli medzi prorežimovými silami a opozičnými bojovníkmi v oblasti Wádí Baradá neďaleko metropoly Damask, informovalo SOHR. Na zrážkach sa podľa SOHR zúčastnili aj bojovníci zo skupiny Fatah aš-Šám, kedysi napojenej na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida. Po spomínaných zrážkach dnes vládne lietadlá najmenej 20-krát bombardovali oblasť Wádí Baradá, ale obete na životoch neboli hlásené.

"Sýrsky režim oznámil, že Wádí Baradá nie je súčasťou prímeria. Režim je presvedčený, že Fatah aš-Šám prerušil dodávky vody do Damasku a že to nebude tolerovať," uviedol šéf SOHR pre agentúru DPA, avšak toto obvinenie poprela opozícia. Pramene vo Wádí Baradá a v neďalekom meste Ajn al-Fídža sú hlavnými zdrojmi vody pre obyvateľov Damasku a jeho okolia. OSN informovala o znepokojujúcej situácii, keďže štyri milióny obyvateľov Damasku a okolitých oblastí sú odrezané od hlavného vodného zdroja už od 22. decembra.

SOHR uviedlo, že vládne sily na iných miestach Sýrie dnes ostreľovali oblasti ovládané opozíciou, ktoré sa nachádzajú na juhu provincie Aleppo. Protivládni protestujúci využili dnes pokoj počas prímeria a vyšli do ulíc v sýrskych mestách kontrolovaných opozíciou, ako hlásili aktivisti. Demonštranti v severozápadnej provincii Idlib vyzývali povstalecké skupiny, aby sa zjednotili a skoncovali s režimom sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Podobné zhromaždenie sa konalo aj v meste Talbísa na vidieku provincie Homs v strednej Sýrii.

Novú dohodu o zastavení bojov v Sýrii, ktorú už šesť rokov sužuje občianska vojna, sprostredkovali Rusko a Turecko, hoci každé z nich podporuje inú stranu tohto konfliktu - Moskva stojí za prezidentom Bašárom Asadom, kým Ankara za "umiernenými" opozičnými povstalcami. Ak prímerie vydrží, začnú sa v januári v Kazachstane mierové rokovania. Pokoj zbraní sa nevzťahuje na boj proti povstaleckým skupinám, ktoré Bezpečnostná rada OSN označila za teroristické organizácie, ako sú Daeš a Fatah aš-Šám, teda najsilnejšie ozbrojené skupiny bojujúce proti Damasku. Predchádzajúce dve tohtoročné dohody o prímerí v Sýrii sprostredkovali Spojené štáty a Rusko, obe však v priebehu niekoľkých týždňov stroskotali.

Analytik Šmíd: OSN v Sýrii úplne zlyhala, od Guterresa veľa neočakávam

Organizácia Spojených národov (OSN) pri riešení konfliktu v Sýrii podľa neho úplne zlyhala a zmeniť by to mohol silný generálny tajomník, ale od Antónia Guterresa si veľa nesľubuje. Uviedol politológ a analytik Tomáš Šmíd z brnianskej Masarykovej univerzity.

 -- Po dvoch funkčných obdobiach post generálneho tajomníka OSN opúšťa Pan Ki-mun. Aké najväčšie úspechy a zlyhania má za sebou po desiatich rokoch vo funkcii?

Osobne si žiaden výraznejší úspech s Pan Ki-munom nespojujem. Niektorí ho chvália za úspechy v boji proti klimatickým zmenám, ale táto otázka je dosť zideologizovaná, a tak je ťažké hovoriť o skutočnom merite veci. Za jeho mandátu klesla detská úmrtnosť a zvýšila sa dostupnosť vzdelania pre ženy a dievčatá. V každom prípade sa nedá hovoriť o zlomových momentoch alebo dramatických číslach.

Na druhej strane výraznejších neúspechov vidím hneď niekoľko. Predovšetkým nedokázal zmysluplne pokročiť pri riešení občianskej vojny v Sýrii, a dokonca ani tak, že by vytvoril nejakú stálejšiu platformu na rokovania. Nedokázal vôbec primať stálych členov Bezpečnostnej rady OSN k aspoň elementárnej spolupráci. Podobne impotentne pôsobil tvárou v tvár dianiu v Sudáne, Jemene alebo na Srí Lanke. Zásadnejšie sa nepostavil ani k ruskej anexii Krymu, najmä v súvislosti s nedodržaním garancie územnej celistvosti Ukrajiny výmenou za jej jadrové odzbrojenie. OSN v tomto prípade nedokázala zaujať jasné stanovisko, čím vytvorila precedens pre ďalšie podobné garancie do budúcnosti, napríklad pri jadrovej dohode s Iránom.

 Pan Ki-mun nesie svoj diel viny na škandále so sexuálnym zneužívaním, ktorého sa dopustili príslušníci mierových síl v Stredoafrickej republike. Nebol schopný razantne zareagovať a potrestať vinníkov. Vlnu kritiky si odchádzajúci generálny tajomník vyslúžil aj za nedostatočnú kvalitu poskytovania humanitárnej pomoci na Haiti, kde dokonca vypukla epidémia cholery, čo sa tam naposledy stalo pred niekoľkými desaťročiami.

-- Ako hodnotíte kroky OSN pri riešení konfliktu v Sýrii? Mierové rokovania v Ženeve zlyhali. Môže OSN pri súčasnom fungovaní Bezpečnostnej rady dospieť k riešeniu konfliktu?

OSN pri riešení konfliktu jednoznačne zlyhala. Už len z hľadiska humanitárnej pomoci, ktorá je v Sýrii veľmi zložitá, pretože príslušné humanitárne organizácie nemajú žiadne dôveryhodné garancie. Naopak, jednotliví aktéri konfliktu vrátane stálych členoch BR OSN - napríklad Rusko – im kladú pri práci prekážky. Ak generálny tajomník OSN nedokáže presadiť ani základnú bezpečnosť zdravotníckych a potravinových konvojov, ako ho môžeme považovať za úspešného? Tým skôr, že OSN neprináša ani svetielko nádeje pri snahe o politické riešenie tohto vlečúceho sa a počtom obetí skutočne tragického konfliktu. Čo sa týka fungovania BR OSN, to je dobre známy príbeh; ale ak by na čele organizácie stál silný generálny tajomník vedúci rokovania, tento orgán by mohol priniesť hmatateľnejšie úspechy.

-- V septembri sa stal terčom útoku humanitárny konvoj OSN v Sýrii, čo organizácia neskôr označila za vojnový zločin. USA obvinili z útoku ruské letectvo, Rusko obvinenia odmieta a tvrdí, že konvoj zachvátil požiar. Ako túto udalosť vnímate Vy?

Je to aj dôsledok toho, čo som opísal vyššie. Kľúčoví aktéri, ktorí majú aspoň nejakú zodpovednosť pre svetom (čo takzvaný Islamský štát nemá), sa neboli schopní dohodnúť ani na základných humanitárnych otázkach. Vo všeobecnosti je sýrska vojna len minimálne prieberčivá a neprehľadná v otázke počtu a motivácie jednotlivých aktérov. Pre tento región je to typické a občianska vojna v Sýrii sa najviac podobná na niekdajšiu občiansku vojnu v Libanone (v rokoch 1975-1990, pozn. red.), akurát je rozsiahlejšia z hľadiska zasiahnutého územia a populácie.

Ťažko povedať, ako to bolo konkrétne s uvedeným humanitárnym konvojom, ak nemá pozorovateľ aspoň nejaký dosah do terénu. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že vo vojne – obzvlášť po piatich rokoch – sú na bojisku schopní všetci všetkého. Tak to bohužiaľ je a dejiny nám to neustále potvrdzujú. Znalosť novodobých vojensko-politických dejín ma ale učí, že Rusko (v minulosti rovnako Sovieti) sa zbavujú zábran skôr ako vojská západných mocností – vrcholom boli kobercové nálety a ostreľovanie čečenského Grozného v 90. rokoch. Zabíjali vtedy vo veľkom vlastných civilistov vrátane etnických Rusov, ktorých bolo v tomto priemyselnom meste viac ako 100.000. Samozrejme, útok na humanitárny konvoj je vojnových zločinom.

 -- V januári sa chopí funkcie generálneho tajomníka OSN António Guterres. Prinesie do OSN zmenu? Čo od neho očakávate?

Nič zásadné. Je to kariérny politik a zároveň salónny socialista, čo nie je veľmi nádejná kombinácia na politickú a osobnú odvahu. Dlho bol vysokým komisárom OSN pre utečencov, takže veľa neúspechov Pan Ki-muna padá aj na jeho hlavu, pretože Filippo Grandi ho vo funkcii nahradil až v januári tohto roka. Domnievam sa, že politika, smerovanie a akcieschopnosť OSN sa príliš nezmení.

-- Za svoju prioritu označil ukončenie ozbrojeného konfliktu v Sýrii. Akým spôsobom by to mohol dosiahnuť? Má na to z titulu svojej funkcie dostatočné právomoci?

Na autoritatívne ukončenie konfliktu samozrejme nie, ale má dostatočný vplyv na formálny postoj, aby mohol aktívne spoluformulovať medzinárodnopolitické procesy súvisiace s občianskou vojnou v Sýrii. Pan Ki-mun to nedokázal zužitkovať, nebol jednoducho druhým Hammarskjöldom, ba ani druhým Annanom (dvaja bývalí generálni tajomníci OSN, pozn. red.).

Tomáš Šmíd, Ph.D. je politológ a bezpečnostný analytik. Vyštudoval históriu a politológiu na Masarykovej univerzite v Brne, kde v súčasnosti prednáša v odbore bezpečnostné a strategické štúdiá. Odborne sa najviac venuje problematike ozbrojených konfliktov, organizovaného zločinu a zlyhávania štátnej moci.

Viac o téme: PrímerieSýriaRámí Abdal Rahmán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu