Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ruské ministerstvo informuje o situácii v Sýrii: Vojaci dobyli polovicu východného Aleppa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA/ALEPPO - Vojaci sýrskeho režimu majú vďaka novej ofenzíve pod kontrolou už takmer polovicu východného Aleppa, ovládaného dosiaľ povstalcami. Informovalo o tom dnes ruské ministerstvo obrany, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AP.

Sýrske vládne sily kontrolujú už 12 štvrtí, čiže približne 40 percent východného Aleppa. O Aleppo, najväčšie mesto a bývalú obchodnú metropolu Sýrie, bojujú vládne sily s povstalcami už od leta 2012. Porážka povstalcov v meste by predstavovala zvrat v päťročnom vojnovom konflikte. Sýrska armáda spustila spomínanú novú ofenzívu na Aleppo koncom minulého týždňa s cieľom úplne ho dobyť, pričom mu pomáha náletmi Rusko.

Sýrsky vládnuci režim mal pred ofenzívou pod kontrolou západnú časť Aleppa. Ruské ministerstvo obrany dnes takisto oznámilo, že vyše 100 povstalcov v Aleppe zložilo zbrane a opustilo východné predmestia. Ministerstvo tiež informovalo, že sýrski vládni vojaci vytlačili povstalcov zo štvrte al-Kádisíja, označovanej ako "kľúčová štvrť východného Aleppa". Vládna vojenská akcia - podporovaná tisícmi bojovníkov šiitských milícií z Libanonu, Iraku a Iránu, ktorých niekedy kryjú ruské vzdušné sily - zdevastovala viaceré východné štvrte Aleppa.

Viac o téme: Aleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu