Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šokujúce informácie o zákulisí Smeru odhalené: Ako Fico predal Slovensko oligarchom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na Slovensko prichádza nová kniha o zákulisí Smeru. Príbeh Roberta Fica a jeho strany Smer je šokujúcou ukážkou systematickej korupcie, záujmov a bezškrupulózneho boja o moc. Kniha opisuje príbeh, ako premiér Robert Fico podpísal zmluvu s diablom a predal Slovensko oligarchom.

Kľúčové sú začiatky strany Smer a jej prepojenia na oligarchov a biznismenov, ktorí mali do strany vkladať peniaze a vzápätí očakávať tučné provízie v obchode so štátom. Takzvaní akcionári strany Smer, podnikatelia, ktorí zbohatli na politických kontaktoch s Vladimírom Mečiarom, postupe prešli pod krídla Roberta Fica. Desiatkami miliónov korún mali pomôcť Ficovi k moci, aby im následne po prevzatí moci dlh splatil. Podľa knihy súčasný premiér doslova predal Slovensko oligarchom.

Aj o tomto píše novinár Marek Vagovič v novej knihe Vlastnou hlavou, ktorá sa na pultoch objaví od 1. decembra. „Ide o prvú knihu zo zákulisia Smeru, ktorá poodhaľuje to, ako  usilovný študent a aktívny zväzák Fico na sebe tvrdo pracoval, aby sa raz dostal medzi elitu.“

Prvé milióny pre stranu

Už od začiatku fungovania ktorý sa datuje do roku 1999, bola strana Smer prepojená s oligarchami. Kľúčovou postavou v príbehu je Bohumil Hanzel, bývalý poslanec HZDS a neskôr Smeru. Ten bol poverený Ficom zháňať pre začínajúcu stranu peniaze. Podľa neho prví veľkí traja sponzori v rokoch 2000 až 2002 darovali strane až 60 miliónov korún. Jedným z nich mal byť Ľubomír Blaško. Hanzel vraj túto zmluvu videl. „Týmto krokom sa upísal diablovi,“ reagoval na Ficov krok Hanzel.

Vlastnou hlavou

Legendárne známy je aj výrok hlasu podobného Ficovi, ktorý hovorí o tom, že „vlastnou hlavou zohnal 75 miliónov korún“. Fico dodnes popiera, že je to jeho hlas. Fico sa mal takto vyjadriť na stretnutí s dvomi politikmi Smeru, pričom netušil, že jeden si ho nahráva.

Strana predávala poslanecké miesta, funkcie na ministerstvách či štátnych podnikoch. Mecenáš Smeru Ľubomír Blaško si mal dokonca za 32 miliónov korún kúpiť miesta na kandidátke Smeru pred parlamentnými voľbami v roku 2002. V sponzorskej zmluve medzi Flašíkom a Blaškom sa píše, že za spomínané milióny chcel tri miesta v prvej dvadsiatke na kandidátke s tým, že keby sa Smer dostane do vlády, mal by nárok na jedného štátneho tajomníka, tri miesta v strategických podnikoch v oblastiach železníc a energetiky.

Od HZDS k Smeru

V roku 2004 však Blaško zomrel na infarkt a taktovku v získavaní peňazí pre stranu prebral Fedor Flašík. Oligarchovia mali už pred parlamentnými voľbami 2002 prejsť k Ficovi, keďže Mečiar bol už dostatočne zdiskreditovaný a nikto iný neprichádzal do úvahy. Okrem Fica. Pred voľbami 2002 Smer spustil masívnu kampaň, odhadovanú až na 250 miliónov slovenských korún, aj keď limit na kampaň bol iba 12 miliónov. Podľa zakladateľa strany Hanzela stála kampaň 284 miliónov korún. Okamžite sa vynorili otázniky nad tak masívnou sumou. Odkiaľ tieto peniaze v Smere zobrali, keď len podľa oficiálnych údajov im sponzori venovali necelých 5 miliónov?

Obrovské sklamanie a boj v opozícii

Výsledok volieb bol však obrovským sklamaním. Za 13 percent dostal Smer od štátu iba 90 miliónov korún. Ako splatí zvyšných takmer 200 miliónov? V rokoch 2002 až 2006 vládla druhá Dzurindova vláda. Fico sa z neúspechu otriasol a začal populisticky kritizovať pravicovú vládu. Smer vtedy naberal na sile a prieskumy mu ukazovali až 30 percentnú popularitu.

Ďalšie mená mecenášov odhalené

Pred voľbami v roku 2006 bojovalo HZDS o rovnakého voliča ako Smer. Vtedy prvýkrát padli ďalšie konkrétne mená sponzorov Smeru. Prehovoril o nich poslanec HZDS Jaroslav Jaduš. „Pre ľudí ako Ivan Kiňo, či Ján Gabriel bol Smer vedľajšou investíciou, ak by sa HZDS po voľbách 2002 nedostalo do vlády,“ povedal Jaduš s tým, že ku kľúčovým mecenášom patril aj Vladimír Poór, kamarát Fedora Flašíka, majiteľ FC Spartak Trnava a mečiarovský privatizér. Aj tieto vyjadrenia Fico poprel.

Ďalšie svedectvo o oligarchoch v pozadí Smeru prehovoril nemenovaný politik HZDS. „Tých prepojení je naozaj dosť. Podnikatelia, ktorí predtým parazitovali na HZDS, sa teraz presunuli k Ficovi.“ Ďalšie meno, o ktorom sa hovorilo ako o sponzorovi, je Juraj Široký. Fico všetky spojenia s oligarchami poprel a dodnes popiera.

Spis Gorila

Potom prišla kauza Gorila a prepis z rozhovoru niekdajšieho ministra hospodárstva Jirka Malchárka a Jaroslava Haščáka z finančnej skupiny Penta. V spise Gorila sa píše „Haščák vymenúva 5 akcionárov Smeru: Juraj Široký, Vladimír Poór, Martin Glváč (Fedor Flašík) a Ivan Kiňo.“ Haščákov zoznam sa teda takmer zhodoval so zoznamom oligarchov Jaroslava Jaduša. „Sponzorskú zmluvu, ktorú mal podpísať Fico s „akcionármi“ Smeru, dodnes nikto nezverejnil. No väčšina zdrojov sa zhoduje, že Smer uviedli do života piati oligarchovia: Juraj Široký, Vladimír Poór, Ivan Kiňo, Ján Gabriel a Jozef Brhel.“

Po úspechu prišlo na rad delenie koristi

„Keď vyhral Smer v roku 2006 prvý raz voľby, sponzori strany si rozobrali štátne zákazky ako Usain Bolt olympijské medaily,“ píše sa v knihe s tým, že pre sponzorov nastali zlaté časy. „Ich firmy vyhrávali lukratívne tendre ako na bežiacom páse, lebo o nich rozhodovali spriaznení politici a štátni úradníci. Pešiaci oligarchov boli dosadení aj do orgánov strategických podnikov. Väčšina z nich sa takto naučila podnikať za Mečiara, s Ficom len oprášili osvedčený manuál.“

Politická mafia

Smer vládne s krátkou prestávkou v rokoch 2010 až 2012 už takmer 9 rokov. Vagovič si však nedáva servítku pred ústa pri opisovaní politiky sociálnych demokratov zo Smeru. „Naši sociálni demokrati nosia značkové obleky a na obdiv vystavujú maximálne hodinky. Biznis robia potichu, cez nastrčené kone a komplikované schémy. No ich svet je v princípe rovnaký, iba to doteraz šikovne maskovali. Poznajú len tri slová: peniaze, známosti a beztrestnosť. Pomáhali si a kryli sa navzájom ako príslušníci mafie.“

Smer bez Fica?

Ako bude strana Smer pokračovať a či na jej čele bude premiér Fico, je otázne. Už v roku 2014 chcel dať zbohom premiérskej stoličke a stať sa prezidentom. Nevyšlo mu to. Či vydrží ako premiér na čele svojej tretej vlády až do roku 2020 je viac než otázne.

Kniha končí veľa vraviacim textom. „Roberta Fica si nebudeme pamätať ako Vladimíra Mečiara. Počas jeho vlád neuniesli prezidentovho syna, ani fyzicky nezlikvidovali pohodlného svedka. Slovensko nebolo čiernou dierou, nechodili sem demarše. Vo vzduchu cítiť, že sa niečo zlomilo. Politická garnitúra, ktorá v koalícii s obchodníkmi v pozadí uniesla štát, si uvedomuje, že zašla priďaleko. Aj preto sa množia pokusy o diskreditáciu politických protivníkov a kritických novinárov. A eliminujú sa policajti a prokurátori, ktorí chceli poctivo vyšetriť podozrenia z konšpiračných bytov a luxusných rezidencií. Studená vojna sa zmenila na otvorený spôsob boja. Bez zábran a pravidiel. Zdá sa, že niekomu ide o všetko.“

Novú knihu o zákulisí Smeru a jeho predsedu Roberta Fica si môžete objednať na stránke ipark.sk.

Viac o téme: Robert FicoRobert KaliňákSmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu