Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Opozícia odhalila škandalóznu privatizáciu nemocníc: VIDEO Fico pomohol Pente, únos zdravotníctva

Richard Sulík a Jozef Rajtár Zobraziť galériu (4)
Richard Sulík a Jozef Rajtár (Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Potichu sa slovenské zdravotníctvo dostáva pod vplyv finančnej skupiny Penta. Prihráva jej premiér Fico. Toto tvrdia predstavitelia strany SaS. Sulíkovci upozornili, že od roku 2006, kedy nastúpila prvá Ficova vláda, Penta získala až 12 nemocníc. Opozičníci varujú, že finančná skupina získava čoraz väčší vplyv v slovenskom zdravotníctve.

Od roku 2006 „prihral“ Robert Fico finančnej skupine Penta 12 nemocníc, tvrdia sulíkovci. „Desať rokov klamal celý národ. Mal plné reči o škodlivej privatizácii. O tom, že zdravie nie je biznis, ako sa nesmie privatizovať. A medzitým potichu a za nevýhodnú cenu rozpredal jednej z najvplyvnejších finančných skupín, Pente, slovenské nemocnice. Toto robí od roku 2006,“ povedal dnes na tlačovke líder SaS Richard Sulík.

V októbri 2015 povedal Fico podľa Sulíka exministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi (KDH): „Vy ste absolútne zodpovedný za vstup Penty do slovenského zdravotníctva. Vy ste rodičom Penty,“ povedal Fico Uhliarikovi. „Pravdou je presný opak,“ vyhlásil dnes Richard Sulík (SaS).

Opozícia odhalila škandalóznu privatizáciu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Fico začal vo veľkom rozsahu posúvať nemocnice Pente. Udialo sa tak za „netransparentných, pokútnych a nevýhodných podmienok,“. „To čo sa deje dnes je skrytá netransparentná privatizácia,“ skritizoval Sulík Fica a vysvetlil, ako to mal urobiť: „Veľakrát sa nemocnica položí na lopatky, zdecimuje sa a potom sa za euro prenajme finančnej skupine.“

Pozrite si celú tlačovku strany SaS:

Vyzval ho, aby sa priznal, čo robil v konšpiračnom byte na Vazovovej. „Výpredaj nemocníc,“ začal v roku 2006 povedal poslanec Jozef Rajtár. Dovtedy mala Penta jednu jedinú nemocnicu. Poukázal, že v byte na Vazovovej sa stretli v marci 2006 a po nástupe jeho vlády sa začali nemocnice presúvať do rúk Penty. Rajtár ilustroval tieto tvrdenia na príkladoch nemocníc v prešovskom a košickom samosprávnom kraji. Z všetkým mali byť ľudia zo Smeru.

Prešovský kraj predal 66% podiel nemocnice Vranova nad Topľou skupine Penta. "A veľmi zaujímavým faktom je, že stropkovská nemocnica sa prenajala na 30 rokov za 1 korunu ročne," dodal Rajtár.

AKo Penta prišla k nemocnicam v košickom kraji
Zobraziť galériu (4)
AKo Penta prišla k nemocnicam v košickom kraji  (Zdroj: topky)

Rajtár poukázal tiež na príklad topoľčianskej nemocnice. Nemocnica v Topoľčanoch má ročný zisk 1,1 milióna eur. Bola prenajatá za 100 tisíc eur ročne. "Ako môže dať štát do prenájmu za sto tisíc niečo, čo vygeneruje zisk jeden milión?" pýtal sa Sulík. Čo je však podľa opozičných poslancov zarážajúcejšie, topoľčianska nemocnica obsahuje aj levickú nemocnicu, tá je stratová a tá má zostať na pleciach daňových poplatníkov.

 „Únos zdravotníctva pod vedením strany Smer a Roberta Fica,“ dodal Rajtár s tým, že aj napriek jeho antiprivatizačnej rétorike, premiér konal presný opak. Sulíkovci nemajú celkovo vyčíslené straty, ktoré mal štát utrpieť, ale podľa Rajtára môže ísť o milióny.

Starostlivosť o vývoze nezdaneného zisku. „Penta sa dostáva pomaly ale isto k dominantnému postaveniu v zdravotníctve,“ vyhlásila poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová s tým, že Fico sa iba prizerá, ako Penta vlastní nemocnice či lekárne. Poukázala na to, že audítorská firma Deloitte je previazaná s finančnou skupinou. Firma Deloitte auditovala poisťovňu Dôvera, ktorá mala vyviesť 400 miliónov na Cyprus.

Pre podnikanie finančných skupín neexistujú na Slovensku pravidlá, myslí si Ďuriš Nicholsonová. Svedčiť o tom má podľa nej aj práca na "postupnom ruinovaní štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP)". "Nie je náhoda, že audit vo VšzP robila audítorská firma Deloitte, dvorná audítorská firma skupiny Penta," povedala. Uniknutá správa z auditu mala podľa nej oslabiť postavenie VšZP voči konkurenčným zdravotným poisťovniam. "A teda aj voči Dôvere, ktorú vlastní Penta," dodala Ďuriš Nicholsonová.

„Mečiar vstúpil do dejín divokou privatizáciou v 90-tych rokoch. Fico mal veľmi dobrého učiteľa a bol veľmi pozorným žiakom,“ zakončila svoj výstup na tlačovke Nicholsonová. Opozičníci upozornili na záver, že Penta vo svojich rukách koncentruje veľkú moc v slovenskom zdravotníctve.

Penta sa bráni

"Dnešná tlačová konferencia strany SaS je nezmyselným útokom na jednu z mála pozitívnych a fungujúcich zmien v slovenskom zdravotníctve," uviedol hovorca Penty Gabriel Tóth. "Investíciu do nemocníc vnímame ako náš dlhodobý záväzok radikálne zlepšiť ich fungovanie a kvalitu zdravotnej starostlivosti, od získania prvých nemocníc v roku 2011 investície do nich výrazne prevyšujú akýkoľvek zisk a idú vysoko nad jeho rámec," pokračuje Tóth s tým, že porovnávať zisk jednotlivých nemocníc s výškou zaplateného prenájmu v situácii, keď investované prostriedky do nemocníc prekračujú zisk rádovo v desiatkach miliónov eur, je absolútne zavádzajúce či dokonca klamstvo.

V stanovisku, ktoré Penta poskytla médiám, uvádza niekoľko príkladov, keď investovala do nemocníc. "Je preto nepochopiteľné, že politická strana sídliaca v „Liberálnom dome“, využíva tento príklad pozitívnej zmeny ako súčasť politického boja namiesto toho, aby si všímala obrovskú neefektivitu a plytvanie v nemocniciach vlastnených štátom," zakončil Tóth stanovisko.

Ako koza nôž

Robert Fico sa v minulosti preslávil niekoľkými výrokmi na adresu finančných skupín. "Ak som povedal, že mám rád finančné skupiny ako koza nôž, tak som povedal, že máme vážne problémy s pôsobením finančných skupín na Slovensku a na trhu," povedal súčasný premiér.

Fico tiež chcel zakázať zisk súkromným zdravotným poisťovniam a chcel vytvoriť jednu štátnu poisťovňu.

Viac o téme: ZdravotníctvoRobert FicoSmerPenta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu