Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

FOTO Na Slovensku sneží: Snehové záveje, prvé nehody, tu si dávajte pozor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred tvorbou snehových jazykov a závejov na severe Slovenska. Na dnešný deň vydal výstrahu prvého stupňa. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

Snehové jazyky a záveje hrozia v Banskobystrickom, Trenčianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji až do neskorých nočných hodín. K snehovým výstrahám sa pridruží aj silný vietor, najmä na hrebeňoch hôr. SHMÚ informuje, že výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

V utorok (29. 11.) by sa už podľa SHMÚ snehové jazyky nemali tvoriť, silný vietor však bude na horách fúkať aj naďalej. Slováci sa musia pripraviť na chladné počasie, niekde i na celodenné mrazy. Teploty vzduchu by mali výrazne klesnúť. Na severe krajiny by denná teplota miestami nemala vystúpiť nad nula stupňov Celzia, a to súvisle niekoľko dní. Na juhu by malo byť cez deň slabo nad nulou. Noci budú mrazivé na celom území, na severe môžu teploty postupne dosiahnuť až okolo mínus desať stupňov Celzia.

Počasie na horách sa radikálne zmenilo, lavínové nebezpečenstvo sa zvýšilo

Vo vysokých polohách Vysokých Tatier sa vplyvom silného ochladenia a sneženia vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"V týchto polohách pripadlo od 20 do 40 centimetrov nového suchého snehu so sprevádzajúcim veľmi silným severným a severozápadným vetrom. Nový sneh je preto uložený na záveterných stranách, pod sedlami a v žľaboch vo forme nestabilných snehových dosiek. Vo vysokých polohách je navyše nový sneh uložený na starom tvrdom snehu. Uvoľnenie lavíny na strmých svahoch je možné najmä pri väčšom mechanickom zaťažení. Ojedinele je možný aj výskyt menších spontánnych lavín," uviedol.

V ostatných pohoriach pripadlo len do desať centimetrov snehu, čo ešte nepredstavuje riziko vzniku lavín. V nižších a stredných polohách Vysokých Tatier trvá podľa Kyzeka malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. Pri predpokladanom snežení je tendencia lavínového nebezpečenstva mierne stúpajúca.

"Počasie sa oproti víkendu radikálne zmenilo, na horách panuje krutá zima. Ochladilo sa o 12 až 15 stupňov Celzia, čiže teplota vzduchu sa ráno pohybovala v rozmedzí od mínus 18 do mínus šesť stupňov Celzia. S príchodom zimy sa aj poriadne rozfúkalo, fúkal prudký severozápadný alebo severný vietor s rýchlosťou desať až 16 metrov za sekundu, v nárazoch na hrebeňoch miestami až silou víchrice," doplnil lavínový špecialista.

Od nedeľného poobedia do dnešného rána pripadlo v oblasti Tatier desať až 25 centimetrov, vo vysokých polohách až 40 centimetrov nového suchého snehu. "Do Nízkych Tatier a do Fatier silné sneženie nedošlo, pripadlo tu od dvoch do desiatich centimetrov. Nový sneh je vplyvom silného vetra uložený veľmi nerovnomerne, vytvorené sú preveje, snehové vankúše a nebezpečné snehové dosky," dodal Kyzek.

Na severe Slovenska už snežilo

Počas noci z nedele na pondelok (27.11./28.11.) na severe snežilo už aj v nižších a stredných polohách. Na priloženej mapke je vidieť výšku nového snehu v cm a tiež aj celkovú hrúbku snehovej pokrývky. V pondelok (28.11.) ráno mal Liesek 12 cm snehu a Javorina v Belianskych Tatrách až 20 cm.

FOTO Na Slovensku sneží:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Južná polovica Slovenska je zatiaľ takmer bez snehu a počas tohto týždňa bude sneh opäť pribúdať, najmä na severe. Model ECMWF predpokladá, že od dnešného rána (28.11.) do soboty rána (3.12.) spadne v severnej časti Žilinského kraja a v oblasti Tatier zväčša od 40 do 80 mm zrážok (takmer všetko vo forme snehu). Pre polohy nad 700 m by to znamenalo ďalších 40 až 80 cm snehu, ojedinele aj viac. 

FOTO Na Slovensku sneží:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Na juhu v nížinách sa počas tohto týždňa snehová pokrývka vytvorí asi len prechodne na pár hodín. Výnimkou v tomto smere môže byť Východoslovenská nížina, kde sa pár cm snehu udrží možno aj dlhšie.

Aktuálne: Zjazdnosť ciest

FOTO Na Slovensku sneží:
Zobraziť galériu (8)

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. Na R3 Trstená - Tvrdošín a Sedliacka Dubová - Široká sa na vozovke nachádza vrstva kašovitého snehu do 3 cm.

Cesty I., II., a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je na južnom Slovensku suchý až vlhký, na severnom a východnom Slovensku vlhký až mokrý. V severných okresoch a vo vyšších polohách stredného a východného Slovenska sú vozovky pokryté vrstvou utlačeného, kašovitého alebo čerstvého snehu do 3 cm, na cestách nižších kategórií na Orave a Liptove miestami 4 - 5 cm a na cestách III. triedy v obvode Trstená až do 10 cm.

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem HP Príslop, Makov, Čertovica, Súľová, Grajnár, Fačkov, Javorník a Dobšiná, kde sa na vozovkách nachádza vrstva čerstvého až kašovitého snehu s hrúbkou 1 - 3 cm. Na HP Huty a Podspády je utlačený sneh s hrúbkou 3 - 5 cm.

UPOZORNENIE PRE VODIČOV:

  • Silný alebo nárazový vietor je v okolí Námestova, Čertovice, Lozorna, Závodu a v okrese Stará Ľubovňa.
  • Pozor! Vplyvom nízkych teplôt sa na cestách s vlhkých až mokrým povrchom môže vytvárať poľadovica!
  • Pre vozidlá nad 10 m je uzatvorený horský priechod Šútovce a úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.
  • Cesta II/576 - Herlianske sedlo je v zimnom období neudržiavaná.
  • HP Kremnické Bane, úplná uzávierka cesty I/65 v km 91,700 - 96,200 do 20. októbra 2017, z dôvodu rekonštrukcie cesty I/65 (zosuv a podmytie cesty).
  • Úplná uzávierka cesty I/18 v úseku km cca 466,900 - 477,000 v katastri obce Strečno a v katastri mesta Vrútky z dôvodu vykonávania sanácie skalného brala pod hradom Strečno. Úplná uzávierka bude realizovaná od 12. novembra 2016 do 18. decembra 2016, šesť po sebe idúcich víkendov od soboty ráno 08:00 hod. do nedele večer 16:00 hod. Motoristická verejnosť bude počas úplnej uzávierky využívať obchádzkové trasy označené dopravným značením. Zákaz využívania cesty I/18 pod hradom Strečno platí i pre chodcov a cyklistov! V rovnakých termínoch je uzavretá aj D1 medzi križovatkami Martin a Dubná Skala.
  • Úplná uzávierka cesty II/502 v km 23,500-24,800 medzi obcou Vinosady a mestom Modra v termíne 23.11.2016 - 7.12.2016 v čase od 8,30 - 15,00 hod. v pracovných dňoch: pondelok - piatok z dôvodu výrubu a orezu stromov cestného stromoradia pri ceste II/502.
  • Uzávierka cesty II/547 v úseku Košická Belá-juh – Košice- Za štadiónom v termíne 7.11.2016 - 16.12.2016 z dôvodu výrubu stromov. Cesta bude uzavretá denne od 8:15 do 15:00, okrem nediel. Obchádzková trasa : Margecany - Klenov - Ľubovec - Kysak - Košice a opačne.
  • Pre pondelok 28.11.2016 platí výstraha 1. stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov a výstraha 1. stupňa pred vetrom pre severné okresy stredného a východného Slovenska.

FOTO Na Slovensku sneží:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: zjazdnost.sk)

FOTO Na Slovensku sneží:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: zjazdnost.sk)

FOTO Na Slovensku sneží:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: zjazdnost.sk)
FOTO Na Slovensku sneží:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: zjazdnost.sk)

Vydávajú výstrahu

Podobne ako dnes aj počas utorka (29.11.) sa na cestách severného Slovenska môžu tvoriť snehové jazyky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pred týmto rizikom výstrahu prvého stupňa.

Výstraha platí pre okresy Žilinského, Banskobystrického a Prešovského kraja v utorok od 8.00 h do 20.00 h. Na horách v týchto regiónoch platí takisto do utorkového podvečera nebezpečenstvo výskytu silného nárazového vetra, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 75 až 110 km/h.

Sneží v týchto oblastiach

Všetky frekventované cesty aj horské priechody v Žilinskom kraji sú aktuálne zjazdné, no najmä na Kysuciach a Orave sú pokryté kašovitým snehom do troch centimetrov. V celom kraji hlásia cestári občasné sneženie a teploty od mínus troch stupňov na Orave po nulu v Žiline. S kašovitým snehom treba rátať najmä na hlavných ťahoch z Čadce do Poľska a Česka, na ceste I/78 medzi Oravským Podzámkom a Námestovom a na ceste I/59 medzi Valaskou Dubovou, Ružomberkom a Korytnicou.

Centrálny dispečing Slovenskej správy ciest hlási kašovitý sneh aj na horských priechodoch Makov, Javorník, Príslop, Čertovica a Fačkov a upozorňuje, že pri ich prejazde sú potrebné zimné pneumatiky. Pre nákladné autá s dĺžkou viac ako 12 metrov sú v Žilinskom kraji po celú zimu uzavreté horské priechody Semeteš, Rovná Hora, Huty a Príslop.

Kamióny nad 7,5 tony nesmú v zime jazdiť po ceste z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej a ani cez Rovnú Horu medzi Terchovou a Zázrivou. Po celú zimu je pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov uzatvorená aj cesta I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

Viac o téme: PočasieSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu