Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Unikol Kaliňákov plán boja s utečeneckou krízou: Kvóty sú v koši, Slovensko má nové riešenie

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (2)
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na verejnosť unikol slovenský plán v boji proti migračnej kríze. Slovensko je tvrdým odporcom povinných prerozdeľovacích kvót nariadených Európskou komisiou. Preto Kaliňák vymyslel plán, ako toto obísť. členské štáty únie by mali prispieť v boji proti migračnej kríze iným spôsobom.

České Hospodárske noviny majú k dispozícii dokument, ktorý má ponúknuť plán ako na migračnú krízu. Podľa Kaliňákovho plánu s názvom "Efektívna solidarita" majú členské krajiny Únie v boji proti migračnej kríze prispieť "podľa vlastného uváženia".

To by znamenalo definitívny koniec povinným kvótam na prerozdelenie. "Únia by už nemala prichádzať s jedným spoločným postupom pre všetkých, ako bolo myšlienka na povinné kvóty," píšu noviny. Keď nie pomoc s prerozdelením, ako by štáty inak pomohli? Solidaritu by mali teda prejaviť iným spôsobom. Napríklad finančnými príspevkami alebo pomocou s ochranou vonkajších hraníc.

Novinkou je teda možnosť, že by si členské štáty vracali neúspešných žiadateľov o azyl do ich pôvodných krajín či tranzitnej krajiny. V praxi by to vyzeralo tak, že utečencovu žiadosť o azyl napríklad v Nemecku, by mal na starosti iný členský štát.

Išlo by o ľudí, u ktorých "vzhľadom k ich národnosti alebo iným okolnostiam veľmi nepravdepodobné, že by dostali medzinárodnú ochranu," citujú z dokumentu, ktorého autorom je Slovensko. Česi slovenský návrh podporujú, no rozhodnúť o ňom bude musieť konsenzus európskych lídrov.

Zdroje zo slovenskej diplomacie hovoria o tom, že návrh má šancu aj u Európskej komisie aj u Nemecka. Proti je zatiaľ iba Malta. Povinné kvóty doteraz prerozdelili 7 tisíc utečencov.

Viac o téme: Robert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu