Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na Kube sa dostáva do popredia armáda: Toto všetko vlastní, mení sa na impérium

Život na Kube. Zobraziť galériu (3)
Život na Kube. (Zdroj: SITA)

HAVANA - V čase vrcholu postsovietskej ekonomickej krízy muž s obskúrnym titulom mestského historika začal blok za blokom pretvárať rozpadajúce sa historické centrum Havany - leštil kamenné fasády, menil zlomené vitráže a opravoval výtlky ulíc. Za štvrť storočie teraz sedemdesiatštyriročný Eusebio Leal pracne premenil starú Havanu v obnovený koloniálny klenot, turistické lákadlo, ktoré podľa posledných dostupných údajov prináša ekonomike viac ako 170 miliónov USD (cca 155 miliónov eur) ročne. Jeho kancelária sa stala centrom moci s bezprecedentnou rozpočtovou slobodou oddelenou od ústrednej komunistickej vlády ostrova. Táto nezávislosť však teraz skončila, píše agentúra AP.

Kubánsky revolucionár Fidel Castro (90) sa po rokoch ukázal na verejnosti: Nespoznáte ho!

V auguste všetku prevádzku Lealovho úradu mestského historika prevzala kubánska armáda a začlenila tento úrad do svojej podnikateľskej ríše, ktorá prudko rastie od zmiernenia napätia medzi USA a Kubou v decembri 2014.

Armádna obchodná spoločnosť GAESA sa výrazne zviditeľnila po tom, čo sa prezidentom v roku 2008 stal generál Raúl Castro. Kubánska armáda je teraz zrejme subjektom, ktorému sa darí najviac vyťažiť z rozkvetu cestovného ruchu. Armádna turistická dcérska spoločnosť Gaviota je teraz uprostred vlny výstavby hotelov a počet jej projektov prekračuje počet projektov pod formálnou kontrolou civilných úradov, ako ministerstvo cestovného ruchu.

Život na Kube.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Prístav Mariel západne od Havany, ktorý prevádzkuje armáda, zažíva dvojciferný percentuálny rast, hlavne vďaka dopytu z turistického sektora. A armáda tento rok prevzala tiež banku, ktorá obchoduje so zahraničnými spoločnosťami, a podľa jedného z bankových úradníkov tak získala kontrolu nad väčšinou denných medzinárodných finančných transakcií na Kube.

Castro nikdy verejne nevysvetlil dôvod, prečo dal armáde toľko ekonomickej sily. Armáda sa však na Kube široko považuje za efektívnu, rýchlu a relatívne neovplyvnenú nízkymi platmi a krádežami, ktoré tak trápia vládu. Fungovanie ekonomiky sa tiež považuje za dôležitú otázku národnej bezpečnosti a vláda pomaly uvoľňuje kedysi úplnú kontrolu nad ekonomickou aktivitou a obnovuje vzťahy s bývalým nepriateľom z doby studenej vojny, ktorý sa nachádza 145 kilometrov severne.

Prevzatie starej Havany armádou ukazuje, ako sa kubánskej vláde úspešne darí výnosy z mieru presúvať do armádneho rozpočtu. Obnovenie diplomatických vzťahov medzi USA a Kubou pred zhruba dvoma rokmi vyvolalo rozkvet cestovného ruchu a stará Havana je jeho centrom. Dláždené ulice sú plné turistov, ktorí navštevujú stánky so suvenírmi, múzeá a súkromné ​​reštaurácie. Navštívili ju svetové osobnosti a celebrity, od Madonny a Micka Jaggera po pápeža Františka a amerického prezidenta Baracka Obamu. Hotely sú zarezervované do budúceho roka.

Život na Kube.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Najväčšou obchodnou pobočkou úradu historika je firma Habaguanex, ktorá priamo prevádzkuje 20 hotelov a 30 obchodov a viac ako 25 reštaurácií v starej Havane. Podľa osobitnej výnimky bolo úradu historika umožnené použiť svoje príjmy tak, ako uzná za vhodné, a nemusel ich vracať do rozpočtu. Dostával tiež každoročne príspevok z rozpočtu centrálnej vlády. To zrejme pomohlo Lealovi obnoviť starú Havanu, zatiaľ čo zvyšok mesta je zanedbaný, budovy chátrajú a ulice sú plne dier a výmoľov.

Kubánska armáda sa prostredníctvom svojho ekonomického krídla stala najväčším maloobchodníkom, dovozcom a hotelierom v krajine. Vojenská spoločnosť Cimex vytvorená pred dvoma desaťročiami vlastní okrem iného maloobchody, autopožičovne ale aj nahrávacie štúdio. Vojenský maloobchodný reťazec TRD má stovky prevádzok po celej krajine, ktoré predávajú všetko od mydla po domáce spotrebiče za ceny, ktoré sú často niekoľkokrát vyššie ako v okolitých krajinách. Reťazec Gaviota má 62 hotelov s 26.752 izbami.

Kubu vlani navštívili viac ako tri milióny turistov. To bolo o takmer 20 percent viac ako v roku 2014.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu