Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Blízky východ opäť v ohni: Na humanitárny konvoj muselo zaútočiť Rusko alebo Asad!

Trosky vozidla po útoku. Zobraziť galériu (5)
Trosky vozidla po útoku. (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Podľa Spojených štátov za pondelkové útoky na humanitárny konvoj v Sýrii nesie zodpovednosť Rusko. S odvolaním sa na Biely dom to dnes uviedli zahraničné agentúry. Podľa Washingtonu všetky informácie ukazujú na to, že túto humanitárnu tragédiu spôsobil letecký útok, takže to mohol byť len sýrsky režim alebo Rusko.

Spojené štáty uprednostňujú ďalšie prímerie v Sýrii, ale znepokojuje ich, že Rusko, ktoré spolupracuje so sýrskym režimom a malo by ho usmerňovať, neprejavuje dobrú vôľu, povedal podľa Reuters novinárom bezpečnostný poradca Bieleho domu Ben Rhodes. Moskva už skôr rezolútne a podráždene odsúdila všetky domnienky, že na útoku, pri ktorom prišlo o život najmenej 20 ľudí, sa podieľali ruské alebo sýrske letecké sily. Podľa Rusov zrejme nešlo o letecký úder, ale o delostreleckú paľbu.

"Situácia v Sýrii je zdrojom veľkých obáv," uviedol v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa neho existuje len malá nádej na obnovenie prímeria, ktoré platilo sedem dní do nedeľnej polnoci. Pokoj zbraní medzi sýrskymi povstalcami a vládou prezidenta Assadom dohodli Spojené štáty a Rusko. "Bohužiaľ musíme konštatovať ... že našim americkým kolegom sa nepodarilo oddeliť teroristov od takzvanej umiernenej opozície," dodal Peskov.
VIDEO Blízky východ opäť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)
VIDEO Blízky východ opäť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)
Rusko podporuje režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, Spojené štáty stoja na strane ozbrojenej opozície, ktorá sa snaží Asada zvrhnúť. Všetci potom samostatne bojujú proti radikálom z Daeš a ďalším islamistom. Konflikt, ktorý si vyžiadal odhadom státisíce mŕtvych a vyhnal z domovov milióny ľudí, trvá v Sýrii už šesť rokov.

Všetky obete sú civilisti

Až 21 životov si vyžiadal pondelkový letecký útok na humanitárny konvoj Sýrskeho arabského Červeného polmesiaca (SARC) pri severosýrskom meste Aleppo. S výnimkou jedného pracovníka SARC boli všetky obete civilisti. Pri nálete došlo aj k zničeniu väčšiny humanitárnej pomoci, ktorú kamióny prevážali. Medzi obeťami je aj riaditeľ jednej z pobočiek SARC. Civilisti, ktorí prišli o život, v čase útoku vykladali zásoby z vozidiel.

VIDEO Blízky východ opäť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

      "Z toho, čo zatiaľ vieme o včerajšom útoku, je jasné, že došlo k flagrantnému porušeniu medzinárodného humanitárneho práva, čo je absolútne neprijateľné," uviedol dnes šéf MVČK Peter Maurer.  OSN včera v reakcii na útok dočasne zastavila všetky dodávky humanitárnej pomoci smerujúce do obliehaných oblastí Sýrie.

 K leteckému útoku pri Aleppe došlo len niekoľko hodín po tom, ako sýrska armáda ohlásila, že sedemdňové prímerie v Sýrii stroskotalo. Podľa predstaviteľov OSN viezol konvoj pomoc pre 78.000 ľudí v meste Uram al-Kubra, ležiacom 15 kilometrov juhozápadne od Aleppa. Útok zasiahol najmenej 18 z 31 nákladných vozidiel, ako aj sklad SARC v tejto oblasti.

Doručenie humanitárnej pomoci do obliehaných zón bolo jednou z kľúčových požiadaviek dohody o týždňovom prímerí, ktorú sprostredkovali USA a Rusko. Obe strany konfliktu sa však obviňovali z porušovania prímeria.

Chcú zachrániť mier

Medzinárodné spoločenstvo sa ešte raz pokúsi zachrániť najnovšie prímerie v Sýrii aj napriek tomu, že jeho platnosť sa v pondelok prakticky skončila. Ministri zahraničných vecí viac ako 20 krajín sveta vrátane Ruska a USA sa na tom dohodli dnes na stretnutí popri zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v New Yorku, uviedla agentúra DPA.     Ďalšie takéto stretnutie v New Yorku je naplánované na piatok, keď majú členovia tzv. podpornej skupiny pre Sýriu zhodnotiť výsledky svojho zintenzívneného úsilia ohľadne prímeria. Popri prebiehajúcom zasadnutí VZ OSN sa medzitým očakávajú ďalšie rokovania v rozličných rámcoch.

Podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera bolo všetkým účastníkom dnešnej schôdzky jasné, že vývoj viac ako päť rokov trvajúceho konfliktu dospel k "rázcestiu". "Chceme sa v piatok ráno znova stretnúť, aby sme sa pozreli na to, ako by sa dalo udržať prímerie a tým aj americko-ruské dohody," uviedol Steinmeier.  Prerušenie bojov medzi vládnymi silami a povstalcami v Sýrii, ktoré malo platiť od minulého pondelka, sprostredkovali práve Rusko a USA. Prímerie dohodnuté iba na jeden týždeň už vypršalo, aj počas jeho platnosti však bolo často porušované. Damask oficiálne oznámil, že dohodu nebude ďalej dodržiavať.

Iní zástupcovia tzv. podpornej skupiny boli podľa agentúry AP menej optimistickí ako Steinmeier, americký minister John Kerry však trval na tom, že "prímerie nie je mŕtve". Osobitný vyslanec OSN pre sýrsky konflikt Staffan de Mistura vyhlásil, že všetci účastníci stretnutia potvrdili svoju podporu prímeriu, aj keď je momentálne "v nebezpečenstve".

Zatiaľ nie je jasné, kto je za útok zodpovedný. V provincii Aleppo však operujú sýrske a ruské lietadlá, zatiaľ čo lietadlá koalície pod vedením USA podnikajú misie v iných častiach Sýrie. Žiadna z povstaleckých skupín však nemá vlastné letectvo.

Viac o téme: Konvojútok RuskoUSASýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu