Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rusi v pohotovosti: Ukrajinci vtrhli na Krym, tvrdí Moskva

Pro-ruskí militanti sa zjavne na Ukrajine udomácnili
Pro-ruskí militanti sa zjavne na Ukrajine udomácnili (Zdroj: SITA)

SEVASTOPOĽ - Pri zadržaní "teroristov" podľa FSB zahynuli dvaja ruskí vojaci. Jeden ukrajinský útočník bol údajne chytený a vypovedá. Cieľom útoku, ku ktorému došlo v noci zo soboty na nedeľu a znovu v pondelok, bolo podľa informácií z Ruska poškodiť dôležitú infraštruktúru na polostrove a destabilizovať situáciu na Kryme pred septembrovými parlamentnými a komunálnymi voľbami. Členmi "diverznej skupiny" boli vraj Ukrajinci aj etnickí Rusi.

Hovorca ukrajinskej spravodajskej služby ruské obvinenia poprel. "Je to vymyslená informácia," povedal agentúre Reuters. Situácia na hranici medzi Ukrajinou a okupovaným Krymom je neprehľadná. Začiatkom týždňa Rusko bez vysvetlenia uzavrelo tri zo štyroch hraničných priechodov. V pondelok na severe Krymu prestalo fungovať internetové spojenie, podľa operátorov na žiadosť "ruských štátnych orgánov".

Presun vojenských jednotiek

V médiách sa objavili nepotvrdené správy, že Rusko presúva k hranici medzi Ukrajinou a anektovaným Krymom vojenské jednotky. Podľa ukrajinského ministerstva obrany začali začiatkom týždňa na severe Krymu ruské vojenské manévre. Ešte v utorok potvrdili Ukrajinci správu, že posielajú pri Krym protitankové rakety, ťažké zbrane a obrnenú techniku.

Zadržali veľké množstvo výbušnín a munície

Ruská štátna agentúra TASS dnes oznámila, že stráženie krymskej hranice bolo zosilnené a na ostrove bolo zvýšené zabezpečenie verejných miest a objektov infraštruktúry. Ruské médiá priniesli aj informáciu, že zadržali dvadsať podomácky vyrobených výbušnín, ktoré sa rovnajú 40 kilogramom TNT. Rovnako zadržali aj muníciu, náboje a ďalšie zbrane používané ukrajinskou tajnou službou.

Na začiatku týždňa mali Rusi uzavrieť tri zo štyroch hraničných priechodov na Krym. Rusko anektovalo ukrajinský polostrov na jar 2014 po narýchlo zorganizovanom referende. Začlenenie Krymu drvivá väčšina štátov neuznala.

Putin reaguje

Ruský prezident Vladimir Putin na inkriminované udalosti reagoval prísľubom, že prikročí k posilneniu bezpečnosti v tomto regióne. "Celkom určite spravíme všetko pre to, aby sme zaručili bezpečnosť infraštruktúry a obyvateľov (Krymu)," vyhlásil Putin, ktorého cituje agentúra TASS.

Rusko anektovalo Krym v roku 2014 v reakcii na zosadenie ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyča na pozadí masových demonštrácií za užšie vzťahy Kyjeva so Západom. Krátko na to vypuklo v dvoch východných oblastiach Ukrajiny povstanie proruských separatistov.

Viac o téme: RuskoUkrajinaKrym
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu