Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kiska navštívil Fínsko: Môžu byť pre Slovákov veľkou inšpiráciou v rešpekte k vzdelaniu

Fínsky prezident Sauli Niinistö a slovenský prezident Andrej Kiska počas oficiálnej návštevy Fínska. Zobraziť galériu (6)
Fínsky prezident Sauli Niinistö a slovenský prezident Andrej Kiska počas oficiálnej návštevy Fínska. (Zdroj: SITA)

HELSINKI – Fínsko je so Slovenskom veľmi podobná krajina, oba štáty majú približne rovnaký počet obyvateľov. Pritom jednou z vecí, v ktorej môže byť táto krajina pre Slovákov veľkou inšpiráciou, je rešpekt k vzdelávaniu detí a rešpekt k učiteľom. Zdôraznil to dnes slovenský prezident Andrej Kiska po stretnutí s fínskym prezidentom Saulim Niinistöm v Helsinkách. Slovenská hlava štátu sa momentálne nachádza na oficiálnej návšteve Fínska.

"Žiaľ, potreba zmeny školstva na Slovensku nerezonuje dostatočne medzi našimi občanmi," opísal prezident. Je preto rád, že aj príklad Fínska môže ponúknuť viac informácií a zároveň zdôrazniť dôležitosť školstva. "Aké školstvo máme, taká bude naša budúcnosť," doplnil Kiska.

Fínsky prezident Sauli Niinistö
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Prezidenti vzájomne diskutovali predovšetkým o inováciách, vzdelávaní a výskume. Okrem iného sa zhodli aj na tom, že také krajiny ako Fínsko a Slovensko potrebujú byť v prvom rade zaujímavé pre zahraničných investorov. Zároveň by mali byť proexportne orientované so schopnosťou rýchlych inovácií.

Prezident SR Andrej Kiska a fínsky premiér Juha Sipila
Zobraziť galériu (6)
Prezident SR Andrej Kiska a fínsky premiér Juha Sipila  (Zdroj: SITA)

V rámci rozhovoru sa hlavy štátov venovali aj utečeneckej kríze. Najlepšie by podľa nich bolo, keby sa migrantom dalo pomôcť priamo na mieste vzniku problému. Ale keďže je už v súčasnosti vyše pol milióna migrantov v Európe, situácia si vyžaduje konanie. "Považujeme to za výzvu pre obe krajiny, ako aj pre celú EÚ," konštatoval fínsky prezident Niinistö. Aktuálna situácia je podľa jeho slov zreteľne viditeľná aj vo Fínsku. "Vzhľadom na počet obyvateľov je Fínsko treťou krajinou, ktorá prijala doposiaľ najviac migrantov," dodal.

Prezident SR Andrej Kiska
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Keďže sú obyvatelia obidvoch krajín veľkými fanúšikmi hokeja, ani prezidenti sa nevyhli tejto téme. "Obe strany teraz s napätím čakáme, kto najbližšie vyhrá v hokeji. Dúfame, že to budeme my," pousmial sa Niinistö. Slovenský prezident Kiska mu však rovnako s úsmevom oponoval. "My sme presvedčení, že tými budúcimi majstrami sveta budeme my," dodal.

Prezident SR Andrej Kiska
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Slovenská hlava štátu má ešte v rámci návštevy Fínska naplánované na štvrtok 22. októbra otvorenie Slovenského inovačného styčného úradu v Otaniemi, návštevu vedecko-technického centra Fínska VTT či Aaltovej univerzity. Následne sa podvečer vráti späť do vlasti.

Prezident SR Andrej Kiska
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: VzdelávanieFínskoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu