Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Supertalentovaná Olivia (16) vyhrala prestížnu vedeckú súťaž: Pomôže zachrániť tisíce životov

Olivia si prvú cenu určite zaslúži. Zobraziť galériu (2)
Olivia si prvú cenu určite zaslúži. (Zdroj: googlesciencefair.com)

MOUNTAIN VIEW - Iba 16-ročná Olivia Hallisey sa stala víťazkou prestížnej vedeckej súťaže, ktorú organizuje spoločnosť Google. Podarilo sa jej totiž vytvoriť test, ktorým sa dá rýchlo, lacno a presne identifikovať vírus eboly. Talentovaná študentka, ktorá sa rovnako ako jej dedko chce stať lekárkou, vyhrala 50-tisíc dolárov určených na financovanie jej ďalšieho štúdia.

„Výhra mi umožní pokračovať v rozvoji mojej Ebola Assay Card, teda multidiagnostického testu, ktorý bude mať zmysluplný dopad na globálne zdravie prostredníctvom rýchleho odhalenia smrteľných chorôb,“ napísala žiačka strednej školy Greenwich na oficiálnej stránke Google Global Science Fair. 

Olivia si prvú cenu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: googlesciencefair.com)

Olivia pritom nie je talentovaná len v oblasti vedy, ale aj športu. Venuje sa plávaniu, patrí dokonca medzi mládežníckych plaveckých inštruktorov: „Som súťažnou plavkyňou a plánujem plávať aj na vysokej škole. Dúfam však, že budem lekárkou ako môj dedko, ktorý pracoval pre svetové zdravotnícke organizácie ako Lekári bez hraníc.“

Cieľom tejto ambicióznej slečny je vyvinúť testy aj pre iné choroby, akými sú HIV či rôzne druhy rakoviny. Je jasné, že sa na odovzdávaní cien v centrále spoločnosti Google v Mountain View v americkej Kalifornii zo svojho úspechu tešila. Financovanie štúdia na vysokých školách je totiž v Spojených štátoch jednou z finančne najnáročnejších položiek.

Viac o téme: VedaEbolaGoogle Global Science FairOlivia Hallisey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu