Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Srbský premiér nechce pred utečencami uzavrieť hranice: Nie sú to teroristi!

Aleksandar Vučic
Aleksandar Vučic (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Srbsko nikdy neuzavrie svoje hranice pre utečencov, povedal agentúre Reuters srbský premiér Aleksandar Vučić. Dodal však, že vodcovia EÚ musia pomôcť vytvoriť plán, ako sa vysporiadať s tisíckami utečencov prúdiacich na Balkán.

Asi 100.000 migrantov, mnohí zo Sýrie a ďalších konfliktných oblastí Blízkeho východu, vstúpili tento rok do Srbska na svojej ceste na sever do Maďarska a schengenskej zóny voľného pohybu. Maďarsko teraz stavia štyri metre vysoký a 175 kilometrov dlhý plot na hraniciach so Srbskom v snahe zabrániť prílevu migrantov.
 
"Nikdy nepostavíme žiadne ploty, žiadne múry," povedal Vučić v rozhovore pred dnešným samitom predstaviteľov krajín západného Balkánu vo Viedni. "Hovoríme o zúfalých ľuďoch, nehovoríme o zločincoch a teroristoch. Sú len na ceste za lepším životom pre seba a pre svoje deti: potrebujú pomoc, nepotrebujú odsúdenie a potrestanie. Nemôžeme proti nim stavať ploty," dodal.
 
Utečenci by podľa neho len hľadali iné cesty, ako sa dostať do západnej Európy. "Môžu prejsť Bulharskom a Rumunskom, môžu ísť do Chorvátska," poznamenal.
 
Parlamentom vymenovaná predstaviteľka pre ľudské práva v Srbsku Brankica Jankovičová navrhla požiadať migrantov, aby sa v krajine usadili a pomohli tak vyriešiť jej vyľudňovanie. "Mali by sme zvážiť, či migrantom neponúknuť, aby zostali v tých častiach Srbska, ktoré sú prázdne," povedala Jankovičová.
 
Srbsko  dlhodobo zápasí s klesajúcou pôrodnosťou aj odlivom mladých ľudí, ktorí hľadajú prácu v západnej Európe a Severnej Amerike. Počet obyvateľov krajiny tak od roku 2002 klesol o viac ako päť percent. Stovky dedín sa prakticky vyľudnili.
 
Návrh Jankovičovej, ktorú do funkcie navrhla vládnuca koalícia vedená konzervatívnou Srbskou pokrokovou stranou, vyvolal kritické ohlasy. "Ako by sa migranti mali integrovať do spoločnosti, ak by žili v častiach krajiny, kde nie sú žiadni ľudia a kde nie je žiadna ekonomická aktivita," povedala riaditeľka belehradského Centra pre euroatlantické štúdia Jelena Milíčov.
 
Srbsko tvrdí, že cez jeho územie tento rok prešlo okolo 100.000 utečencov, najmä do Maďarska. Belehrad, ktorý si kladie za cieľ tento rok začať jednať o členstvo v EÚ, dostal od "dvadsaťosmičky" niekoľko sto tisíc eur v rámci pomoci utečencom, ale podľa Vučica to nestačí pokryť náklady na starostlivosť o utečencov. Dodal, že pre utečencov boli vyčlenené ďalšie tri milióny eur a pred blížiacou sa zimou Srbsko vybudovalo tri centrá pre utečencov.
 
Premiér tiež povedal, že jeho vláda by sa mala do konca septembra rozhodnúť, či vyhlási predčasné voľby. Vučić sa ujal vlády v Srbsku minulý rok na jar po tom, čo sa jeho Srbská pokroková strana stala jasným víťazom volieb. Riadne voľby by sa mali konať v roku 2018.
Viac o téme: Aleksandar Vučić
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu